Iirlastele tundub, et kõige hullem on möödas

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elu Iirimaal läheb ülesmäge.
Elu Iirimaal läheb ülesmäge. Foto: SCANPIX

Galway kuulsad ratsavõistlused tõmbavad taas ligi kihlavedajate horde ning meeleolu riigis on reibas, kirjutab Bloomberg Businessweek Iirimaa kohta.

Kohalik Galway advokaat Joseph O’Hara, kes parasjagu oma 1000 eurost võitu tähistama asub – šampanjaga – selgitab: «Üldiselt on tunne, et kõige hullem on möödas.»

«Oleme elanud üle kuus kasinusaastat ja see oli üsna armetu,» jätkab jurist. Nüüd on tööhõive tõusuteel ning eluasemehindadele Dublinis on tekkinud tiivad.

Keskpanga andmetel tõusevad tänavu esmakordselt nelja aasta jooksul tarbijakulutused, mis annavad ligikaudu poole Iirimaa sisemajanduse kogutoodangust (SKT).

Neil päevil teatas Bank of Ireland 2014. aasta kasumlikust esimesest poolest. Pank pole kasvu maitset tundnud alates aastast 2011 ning tegevdirektori Richie Boucheri sõnutsi on nad hakanud täheldama Iiri majanduse taastumist.

Samal ajal on Iirimaa naasnud rahvusvahelistele laenuturgudele ning naudib rekordmadalaid tootlusi. 4. augustil oli 10-aastaste Iiri riigivõlakirjade tootlus 2,2 protsenti – 2011. aasta juulis oli vastav protsent 14,2.

«On selgeid märke sellest, et tarbijakulutused on tõusuteel. Kuigi tarbijad on üldiselt veel ettevaatlikud, näib siiski valitsevat arusaam, et kõige hullem on möödas,» ütles Alan McQuaid, Merrion Capitali analüütik Dublinis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles