Homme algab Pariisi võitlus armulukkudega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armulukkusid täis Pont des Arts.
Armulukkusid täis Pont des Arts. Foto: SCANPIX

Kallid paarikesed, jäädvustage oma armastus selfie’le, mitte tabalukuga, on Pariisi linnavalitsuse homme algava kampaania sõnum armunutele, kes kipuvad rikkuma linna sildu, nende seas maailmakuulsat Pont des Artsi.

Lukuhullus sai Pariisis alguse aastal 2008. Siis hakkasid tuhanded paarid erinevatest maailma riikidest kinnitama üle Seine’i viivale Pont des Artsile oma armulukke. Nüüdseks on see armastuse üleküllus muutunud tõsiseks probleemiks linnavõimudele, kes üritavad fenomenile piiri panna.

«Mõte on pakkuda paaridele selfie näol alternatiivi armulukule ja selgitada, et need on liiga suureks koormaks Pariisi sildadele,» selgitas üks anonüümne linnavalitsuse ametnik AFP-le. «See on esimene samm suuremast tegevuskavast, esimene kommunikatsioonipingutus ütlemaks inimestele, et armulukud ei tee head Pariisi kultuuripärandile ning tegelikult pole see ideaalne viis armastuse sümboliseerimiseks.»

Võimudele valmistab tõsist muret kahju, mida rasked metallist armusümbolid sildade kandestruktuuridele teha võivad. Juunis pidi politsei turiste kiirkorras Pont des Artsilt ära ajama, kui osa 155-meetrisest sillast tabade raskuse all kokku varises.

«Meie sillad ei suuda enam kanda teie armužeste, aitab armulukkudest,» ütlevad need sildid.

Alates homsest pannakse Pariisi sildadele inglise, hispaania ja prantsuse keeles punased südamekujulised kirjad, kus soovitatakse paarikestel teha ühisfoto ja laadida see kas veebilehele lovewithoutlocks.paris.fr või Twitterisse sildiga #lovewithoutlocks.

«Meie sillad ei suuda enam kanda teie armužeste, aitab armulukkudest,» ütlevad need sildid.

Instagramis alustati ka võistlust parima pildi leidmiseks. Tulemused avaldatakse tuleval nädalal.

Hiljuti eemaldati 40 lukku ka Eiffeli torni küljest.

Samas on tänavakaubitsejad aga haistnud ärivõimalust ja asunud turistidele tabalukke müüma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles