Listerioos tappis Taanis 12 inimest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rulliliha lõigud
Rulliliha lõigud Foto: Wikipedia.org

Taani võimude teatel  haigestus Hedehusene´is  asuva väikese lihafirma Jørn A. Rullepølser A/S rulllihalõikudest vähemalt 20 inimest ning suri 12 inimest.

Taani veterinaar- ja toiduamet (Fødevarestyrelsen) kinnitas, et nimetatud firma tootelt leiti  Listeria monocytogenes bakterit, edastab The Local.

Ametnike sõnul on nüüdseks see lihatoodete firma suletud. Kuna Jørn A. Rullepølser A/S tarnis oma toodangut ka teistesse firmadesse, siis uuritakse, kus veel võib bakteriga saastunud tooteid olla.

Senistel andmetel oli esimene listerioosi nakatumine 2013. aasta septembris. Veterinaar- ja toiduametini jõudis listerioositeade 26. juunil 2014.

Listeroosi haigestus 20 inimest, kellest üheksa olid naised ja 11 mehed. Nakatunute vanus jäi 43.–89. eluaasta vahele ning haigestunuid oli üle Taani.

Viimaste kuude jooksul kaotas listerioosi tagajärjel elu 12 inimest.

Listerioosi tekitab bakter Listeria monocytogenes. Tegemist on nakkushaigusega, mis levib eeskätt loomsete toiduainete kaudu. See bakter peab vastu liha töötlemisel ja sügavkülma panemisel.

Listerioosi sümptomiteks on palavik, seedehäired ja ajukelme põletik.

Taanis on alates 2006. aastast igal aastal olnud umbes 50-60 listerioosi haigestumise juhtumit. Seni kõige enam haigestunuid oli 2009. aastal -  100 inimest.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles