Ekspert: Ukraina kriisi rahuvahendaja peaks olema neutraalne riik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina niinimetatud Luganski Rahvavabariigi venemeelne separatist
Ukraina niinimetatud Luganski Rahvavabariigi venemeelne separatist Foto: SCANPIX

Suurbritannia maineka ülikooli London School of Economics rahvusvaheliste suhete ja ajaloo professori Vladislav Zuboki arvates saab Ukraina kriis lahenduse vaid juhul kui rahuvahendajaks on mõni neutraalne riik nagu näiteks Soome.

Zuboki sõnul on ainus võimalus Ukraina juht Petro Porošenko ja Venemaa president Vladimir Putin läbirääkimistelaua taha saada kui vahendajariigil ei ole konfliktiga mingit otsest seost, edastab Helsingin Sanomat.

Zuboki arvates on Euroopa jaoks parim lahendus kui Ukraina muutuks Venemaa suhtes neutraalseks.

«Kui Ukraina loodab iseseisvuse tagamisel USA või NATO peale ja jääb jõupositsioonile, siis pikas perspektiivis see tulemusi ei anna. See on ohtlik, lühinägelik ja ebarealistlik. Soome on hea näide selle kohta, kuidas Venemaa suhtes neutraalseks jääda,» teatas asjatundja.

Zuboki arvates ei peaks Ukraina president Petro Porošenko olema paranoiline Venemaalt Ida-Ukrainasse saadetava humanitaarabi suhtes.

«Üsna tõenäoline on, et Venemaa tahab kriiskoldes elavate inimeste kannatusi leevendada. Humanitaarabi saatmine sõjategevuse paikadesse on rahvusvaheline reegel,» jätkas Zubok.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) soomlasest esindaja Ilkka Kanerva sõnas, et Soome võib end pakkuda rahuvahendajaks, kuid algatus peab tulema Ukrainalt ja Venemaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles