Iraan süüdistab enesetapurünnakus lääneriike ja Iisraeli

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šiiidid mälestamas enesetapurünnakute ohvreid.
Šiiidid mälestamas enesetapurünnakute ohvreid. Foto: SCANPIX

Iraani ministrid süüdistasid riigi kaguosas asuva šiiiamoslemite mošee juures toimunud enesetapurünnaku korraldamises lääneriike ja Iisraeli.

Zahedani linna Jamia mošee juures leidis eile aset kaks plahvatust, mille väidetavalt panid toime enesetapuründajad. Plahvatustes hukkus vähemalt 27 inimest, sajad inimesed said viga, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Selle terroristliku rünnaku taga on ülbe maailma palgasõdurid,» kommenteeris islamivabariigi riigitelevisiooni koduleheküljel siseminister Ali Abdollahi.

«Selle kuriteo toime pannud agendid said väljaõppe ja varustuse väljaspool meie piire ning tulid siis Iraani,» lisas Abdollahi.

Iraani välisminister Mostafa Mohammad Najjar vihjas aga Iisraeli osalusele rünnakute kavandamisel. Tema sõnul oli «sionistide terrorirünnakul» mitmeid eesmärke, kaasa arvatud šiiitide ja sunniitide vahelise konflikti õhutamine.

Iraani kõrgeima juhi ajatolla Ali Khamenei sõnul peavad sunniidid ja šiiidid olema kannatlikud ning säilitama üksmeele.

Iraani politsei pidas Zahedani linnas kinni 40 isikut, keda süüdistatakse rahurikkumises. Kohaliku meedia teatel viis rünnakud läbi mässuline sunniitide rühmitus Jundullah (jumalasõdurid), mis on pidanud viimastel aastatel verist võitlust šiiitide vastu. Teheran on süüdistanud Washingtoni Jundullahi toetamises ja islamistliku riigikorra destabiliseerimises.

Euroopa Liit, ÜRO ja Ameerika Ühendriigid on verise rünnaku hukka mõistnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles