Niinistö: ma ei arva, et olen suur rahuvahendaja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö täna Mäntyniemis toimunud pressikonverentsil.
Soome president Sauli Niinistö täna Mäntyniemis toimunud pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Soome president Sauli Niinistö pole oma sõnul suur rahuvahendaja, teised Euroopa Liidu liikmed pole talle mingit laiemat mandaati andnud.    

Niinistö kohtub Sotšis homme Vene riigipea Vladimir Putiniga, vahendas yle.fi.

Naaberriigi juht oli esitanud Soome liidrile küllakutse juba aasta tagasi ja kordas seda veel hiljemgi, kuid nüüd astus omapoolse sammu kohtumise suunas hoopis Niinistö.  

Soome riigipea loodab, et suudab aidata kaasa avatud kontaktide loomisele. «Ma ei arva, et olen suur rahuvahendaja. Pean tähtsaks kontaktide loomist avatud vestlusteks. Ühtegi rahu pole sõlmitud telefoni vahendusel, ka seda kriisi nii ei lahendata,» rääkis Niinistö täna Mäntyniemis toimunud pressikonverentsil.   

Tema oletusel kestab homne kohtumine mitu tundi. Teised ELi riigi pole Niinistöle laiemat mandaati andnud, ta pole seda ise ka küsinud.  

Niinistö rääkis, et mõned riigid on pannud lootusi Soome erilisele positsioonile.

«Väga mõistetav, et just Soome peab turvalisuse ja stabiilsuse seisukohast vaadatuna olema aktiivne. Mõned on küsinud nii Soomest kui välismaalt, et kas Soome saaks midagi teha. Mõistan seda nii, et minul on presidendina kohustus teha kõik, mis võimalik,» rääkis ta.   

Niinistö sõnul on homset kohtumist valmistatud ette lühikese aja jooksul. Lisaks peeti nõu oma lääne partneritega.

«Olen mitu korda tõdenud, et tunne on selline, nagu oleks me külma sõja lävel. Sellised arengud pole kellegi jaoks head, pigem vastupidi.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles