Kuhu kadus Igor Strelkov?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Strelkov 28. juulil Donetskis.
Igor Strelkov 28. juulil Donetskis. Foto: SCANPIX

Päev pärast seda, kui Donetski isehakanud rahvavabariiklaste uudisteagentuur teatas, et nende «kaitseminister» Igor Strelkov, kodanikunimega Girkin, sai raskelt viga, pole tema kohta tulnud sisuliselt ühtki lisauudist ning ringlema on hakanud spekulatsioonid Ukraina valitsusvägedega võidelnud vene komandöri tegelikust saatusest.

Isehakanud Donetski rahvavabariigi mitteametlik uudistekanal Agentsvo Novorossija teatas eile õhtul, et Strelkov sai raskelt viga ja on kriitilises seisundis. Sama kordas ka «rahvavabariigi» endine juht Deniss Pušilin, kes ütles, et ootab kinnitust ja edasisi detaile, ning lubas ühtlasi, et võitlus Ida-Ukrainas jätkub ja Strelkov on koolitanud märkimisväärselt palju komandöre, kes on valmis tema koha võtma.

Teised «rahvavabariigi» liidrid on teateid Strelkovi vigasaamisest aga eitanud. Strelkovi asetäitja Fjodor Berezini sõnul on temaga kõik korras.

«Rahvavabariigi» julgeolekunõukogu liige Sergei Kavtaradze kuulutas, et jutud Strelkovi vigasaamisest on täielik jama ja nende eesmärk on demoraliseerida vene võitlejaid otsustavate lahingute eelõhtul.

«Rahvavabariigi» asepeaministri Andrei Purgini sõnul ei saa ta infot aga ei kinnitada ega ümber lükata. Purgin möönis, et Strelkov viibis tõsiste lahingute piirkonnas ja tõenäoliselt on jutud tema vigasaamisest tõsi.

43-aastast Strelkovi peetakse Vene luureohvitseriks, kes on osalenud mitmes Kremli sõjalises operatsioonis – sealhulgas Moldovalt Transnistria võtmises ning nii Esimeses kui Teises Tšetšeenia sõjas. Kurikuulsusele, mida juba varem oli kogunud Ida-Ukraina võitlustes, andis kõvasti rahvusvahelist tuntust juurde tema arvatav seos Malaisia reisilennuki allatulistamisega Torezi lähistel.

Mõned oletavad, et Strelkovi väidetav vigastus on märk, et Moskva, keda ta MH17 allalaskmisega häbistas, on ta tagasi kutsunud. Mõned oletavad aga just vastupidist – Moskvasse naastes tervitataks Strelkovi kui kangelast ja antaks talle silmapaistev poliitiline amet.

Luureanalüütiku Mark Galleoti sõnul tähendaks see, kui Strelkov tõesti viga saanud on, tõelist lööki Ida-Ukraina vene võitlejatele, kus üks pettunud võitleja juba hiljuti süüdistas oma Venemaa komandöre võitluse intensiivistudes rottide moodi põgenemises.

Näiteks «Donetski rahvavabariigi» isehakanud ülemnõukogu esimees Pušilin astus tagasi 18. juulil ehk päev pärast MH17 allatulistamist. Pärast seda läks ta tagasi Moskvasse.

Sama «rahvavabariigi» peaminister Aleksander Borodai – samuti Moskva mees – astus tagasi 7. augustil, eitades vägivalla eest põgenemist ja väites, et usub, et halvim on juba läbi.

Ka kõrvalregioonis moodustatud «Luhanski rahvavabariigi» isehakanud juht Valeri Bolotov teatas täna, et astub tagasi. Tema põhjendas taandumist vigastustega, mis ei lase tal sel kohal jätkata.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles