Bagdad: Maliki lahkub ametist ja asub toetama Abadit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi peaminister Nuri al-Maliki
Iraagi peaminister Nuri al-Maliki Foto: SCANPIX

Iraagi valitsuse teatel pöördub peaminister Nuri al-Maliki neljapäeval iraagi rahva poole, parlamendisaadikute sõnul on valitsusjuht soostunud ametist lahkuma ning avaldama toetust šiiitide parlamendibloki peaministrikandidaadile.

Neli kõrget šiiidist seadusandjat ütlesid uudisteagentuurile Associated Press, et Maliki soostus neljapäeval Bagdadis peetud Dawa partei kohtumisel toetama Haidar al-Abadit järgmise peaministrina.

Maliki pressiesindaja Ali Mussawi sõnul kavatseb Maliki võtta tagasi president Fuad Masoumi vastu esitatud kaebuse ja toetada peaministrikandidaati.

Masoum tegi mõne päeva eest ettepaneku valitsuse moodustamiseks Abadile, kelle šiiitide parlamendiblokk Rahvusliit, kuhu kuulub ka Maliki Õigusriigi Allianss,peaministrikandidaadiks nimetas.

Maliki teatas kolmapäeval, et ei lahku ametist ilma föderaalkohtu otsuseta.

Peaministri hinnangul rikkus Fasoum põhiseadust, jättes tema ilma õigusest moodustada valitsus.

Iraagi põhiseadus näeb ette, et president teeb ettepaneku valitsuse moodustamiseks parlamendi suurimale poliitilisele jõule.

Poliitilise kokkuleppe kohaselt kuulub Iraagi peaministritool šiiidile, presidendiamet kurdile ning parlamendi esimehe ametikoht sunniidile.

Abadile on toetust avaldanud teiste seas USA, Prantsusmaa, Türgi, Iraan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles