Paet toetab ELi vaatlusmissiooni pikendamist Gruusias

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet.
Välisminister Urmas Paet. Foto: Peeter Langovits.

Kasahstanis Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni (OSCE) välisministrite kohtumisel osalev välisminister Urmas Paet avaldas oma Gruusia kolleegi Grigol Vašadzega kohtudes toetust Euroopa Liidu vaatlusmissiooni pikendamisele Gruusias.

Paet kohtus Almatõs Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) välisministrite kohtumise raames Gruusia, Armeenia, Aserbaidzaani, Sveitsi, Makedoonia, Montenegro, Serbia, Tai, Tadzikistani ja Kanada välisministriga, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

Paet ja Gruusia välisminister Grigol Vasadze allkirjastasid Eesti ja Gruusia vahelise topeltmaksustamise vältimise lepingu ning arutasid Gruusia riigisisest olukorda ja Gruusia reforme tihedamaks koostööks kogu Euroopa Liiduga.

«Gruusia on olnud aktiivne ka idapartnerluse raames. Idapartnerluse programme kasutades on võimalik arenguid Gruusias nii riigi majanduse kui demokraatlike väärtuste arendamisel veelgi kiirendada. Samuti on oluline Euroopa Liidu vaatlusmissiooni pikendamine veel vähemalt kaheks aastaks,» märkis Eesti välisminister.

Paeti sõnul toetab Eesti Euroopa Liidu vaatlusmissiooni jätkuvat kohalolekut ja aktiivset vaatlustegevust. «Missioonil peaks olema edaspidi lisaks vaatlusülesannetele ka intsidentide uurimise mandaat ning patrulli- ja turvamisfunktsioonid,» märkis Paet.

Kohtumisel Armeenia välisminister Edward Nalbandyaniga käsitles Paet investeeringute soodustamise ja kaitse lepingu ettevalmistamist, et anda ettevõtjatele investeerimiseks lisakindlust. Loodetavasti õnnestub leping sõlmida eeloleval sügisel. Välisminister Paet avaldas lootust, et koostöö jätkub ka Euroopa Liidu idapartnerluse raames.

«Armeenia diplomaadid on juba käinud Eestis koolitustel ning Eesti diplomaatide kool on nõus osalema ka Armeenia diplomaatide kooli arendamises,» ütles ta. Kohtumisel arutati ka Mägi-Karabahhia konflikti. Paet märkis, et väga oluline on konflikti rahumeelne lahendamine. «Nii Armeenia kui ka Aserbaidzaan peaksid ära kasutama kõik võimalused, et jõuda rahumeelsete lahendusteni,» toonitas Paet.

Kohtumisel Serbia välisministri Vuk Jeremiciga avaldas Eesti välisminister toetust Serbia tempokale liikumisele ELi liikmesuse suunas. «Loodetavasti on võimalik peatselt jõuda ka liitumisläbirääkimisteni,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles