Gazat külastanud Ashton nõudis blokaadi lõpetamist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Catherine Ashton (vasakul) Gaza sektoris.
Catherine Ashton (vasakul) Gaza sektoris. Foto: SCANPIX

Euroopa Ülemkogu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Catherine Ashton külastas suletud Gaza sektorit ja nõudis Iisraelilt blokaadi lõpetamist.

«Euroopa Liidu seisukoht on väga selge: me tahame, et inimestel oleks võimalik vabalt liikuda,» lausus möödunud aastal üllatuslikult euroliidu esidiplomaadiks saanud Ashton, kes julgustas maailma avaldama Iisraelile survet piiride avamiseks, vahendas BBC.

Ka külastas Ashton Gaza piiri lähistel asuvat Iisraeli linna Sderoti, mida Gaza sektorit kontrolliva Palestiina islamistliku äärmusrühmituse Hamas sõdurid on korduvalt rakettidega pommitanud. Euroopa Liit peab Hamasi terroristlikuks organisatsiooniks, mistõttu läbirääkimisi äärmuslastega ei peetud. Küll aga kohtub Ashton täna veel Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga.

Gaza on muust maailmast ära lõigatud juba 2007. aastast, kui nii Iisrael kui Egiptus sellele pärast Hamasi valimisvõitu blokaadi kehtestasid. Vaatamata rahvusvahelisele survele pole nad kontrolli piirialade üle lõdvendanud.

Iisrael on põhjendanud blokaadi vajadusega ohjeldada Hamasi võitlejaid ning on korduvalt pommitanud Egiptuse-Gaza piiril asuvaid tunneleid, mida kasutatakse salakauba ja -relvade smugeldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles