Euroala majandus seiskus

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usk euroala tulemüüri hajub.
Usk euroala tulemüüri hajub. Foto: SCANPIX

Eurotsooni majanduskasv on seiskunud. Eile avaldatud ametlikel andmetel jäi bloki sisemajanduse kogutoodang (SKT) teises kvartalis täpselt samaks kui eelnenud kolme kuu lõpus.

Käesoleva aasta avakvartalis oli euroala SKT näidanud 0,2-protsendilist kasvu. Inflatsioon kukkus juulikuus nelja ja poole aasta rekordmadalusse ehk 0,4 protsendi peale, kirjutab Financial Times.

Stagnatsiooni taga on masendavad majandustulemused Saksamaal, Prantsusmaal ja Itaalias, samal ajal ületas nn perifeeria kohati ootusi.

Kasvavad geopoliitilised pinged Vene suunal on õõnestanud usaldust Saksamaal, kus SKTd tabas 0,2-protsendiline langus – esimene alates aastast 2012. Saksa majandus annab euroala SKTst ligi 30 protsenti.

Prantsuse majandus stagneerus, Itaalia on juba kolmandas majanduslanguses alates aastast 2008.

Antud olukorras oodatakse, et Euroopa Keskpank võtab USA eeskujul jalge alla nn kvantitatiivse leevenduse ehk rahvakeeli rahatrüki tee.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles