Niinistö: eesmärgiks peaks olema relvarahu Ukrainas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin (vasakul) koos Soome riigipea Sauli Niinistöga täna Sotšis.
Vene president Vladimir Putin (vasakul) koos Soome riigipea Sauli Niinistöga täna Sotšis. Foto: SCANPIX

Soome president Sauli Niinistö tõdes pärast kohtumist Vene kolleegi Vladimir Putiniga, et Ukraina kriis pole kriisiks üksnes ukrainlastele ja  usk sellesse, et relvad ükskord maha pannakse, ei tohi kaduda.

«Kuulsime täna uudist, et Vene humanitaarabikolonn saab edasi liikuda ja abi jagamise osas on jõutud kokkuleppele Venemaa, Ukraina ja Punase Risti vahel.» Ta avaldas lootust, et lepe silub teed võimaliku relvarahu jaoks.  

«Ka Venemaa peab tagama seda, et üle piiri relvastatud üksusi ei liigu,» märkis ta.  

Niinistö sõnul mõjutavad hiljutised sunnimeetmed globaalselt kõiki majandusi. Tema arvates peab eesmärgiks olema relvarahu Ukrainas.

Putin nimetas vestlust kasulikuks ja konstruktiivseks, kus räägiti rahvusvahelisest olukorrast ning arutati tuleviku väljavaateid.

Lääne kehtestatud Vene-vastased sanktsioonid avaldavad negatiivset mõju kogu maailma majandusele, ütles Putin pärast kohtumist.

«Usun, et sanktsioonid avaldavad negatiivset mõju kaubandusele, ärihuvidele, meie riikide dünaamilisele arengule ja lõpuks – kogu maailma majandusele,» rääkis Putin.     

Vene liidri sõnul sattusid sanktsioonide tõttu ohtu muu hulgas ka Vene ja Soome majandussuhted.

Niinistö lubas, et Moskva ja Helsingi loobu suurtest ühistest investeerimisprojektidest. «Me rääkisime suurtest projektidest, mis avaldasid ja avaldavad pikaajalist mõju meie suhetele, niisugused projektid liiguvad edasi. Neil pole sanktsioonidega midagi ühist,» ütles Niinistö Interfaxi vahendusel.   

Putin ja Niinistö lubasid teha kõik võimaliku Ukrainat raputava kriisi lahendamiseks ja tulevahetuse lõpetamiseks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles