NYT: Fergusoni politseinik tulistas teismelist ohvrit kuus korda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA politseinik Fergusonis Dellwood Marketi juures.
USA politseinik Fergusonis Dellwood Marketi juures. Foto: SCANPIX

USA St. Louisi eeslinnas tapetud relvastamata mustanahalist teismelist Michael Browni oli tulistatud kuus korda, kirjutas pühapäeva õhtul New York Times.

Politseinik tulistas 18-aastast Browni 9. augustil kaks korda pähe ja neli korda paremasse kätte, vahendas leht esialgse lahangu tulemusi.

Kõik lasud tabasid teda eestpoolt, teatas leht, viidates endisele New York City peakoronerile Michael Badenile, kes perekonna nõudel eraldi lahangu läbi viis.

Browni tapmine on vallandanud Missouri osariigis Fergusonis sageli vägivaldseks muutunud meeleavaldused.

Pinged Fergusoni afroameeriklastest elanike ja selle peamiselt valgenahaliste politseinike vahel on olnud suured.

Märulipolitsei kasutas pühapäeval pisargaasi, et mõni tund enne keskööl jõustunud liikumiskeeldu meeleavaldajad laiali ajada.

Telekanali KMOV-TV teatel oli politsei sekkunud, kui rahvahulgast nende pihta süütepudeleid visati.

Telepildist võis näha, et mõned noored kandsid plakateid, protestides politsei vägivalla vastu. Paljud olid käed üles tõstnud, nagu Brown pealtnägijate sõnul enne surma teinud oli, ning teised pilkasid korravalvureid ja loopisid pisargaasikanistreid tagasi nende suunas.

Missouri kuberner Jay Nixon pikendas pühapäeval teiseks ööpäevaks eriolukorda ja öist liikumiskeeldu Fergusonis seoses politseivägivalla vastu suunatud rahutustega.

Kuberner kuulutas eriolukorra Fergusonis välja laupäeval.

Nixon ütles, et kuigi paljud meeleavaldajad käituvad rahumeelselt, ei luba osariik käputäiel vandaalidel kogukonda ohtu seada. Liikumiskeeld kehtib keskööst kella viieni hommikul.

Pinged Fergusonis lõid lõkkele reedel, kui politsei avaldas Browni surmavalt haavanud politseiniku nime, kes väitis oma raportis, et too oli enne seda poest sigareid varastanud. Ilmnes aga, et patrullautos istunud valge korravalvur ei teadnud röövist midagi, vaid peatas Browni sellepärast, et too kõndis keset teed ja häiris liiklust.

Tulistajaks on kuus aastat politseis teeninud ühegi eksimuseta 28-aastane Darren Wilson.

Nixon ütles, et USA justiitsministeerium tegeleb vahejuhtumi uurimisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles