ÜRO: olukord maailmas on hullem kui kunagi varem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katoliikliku abiorganisatsiooni Caritas peetavasse varjupaika põgenenud Kesk-Aafrika moslemid.
Katoliikliku abiorganisatsiooni Caritas peetavasse varjupaika põgenenud Kesk-Aafrika moslemid. Foto: SCANPIX

Maailmas valitseb praegu pretsedenditu situatsioon: mitte kunagi varem pole ÜRO tunnistanud korraga tervelt nelja riigi olukorra «kolmanda» ehk kõige rängema taseme humanitaarkriisiks. Need kõigist kõige hullemas olukorras maad on Iraak, Lõuna-Sudaan, Süüria ja Kesk-Aafrika Vabariik.

Halvima taseme humanitaarkriiside arv ja ulatus on pannud enneolematu koorma ka rahvusvahelistele abisüsteemidele. «Ma pole kunagi midagi sellisel skaalal näinud,» tunnistas abiorganisatsiooni Oxfam America vanemnõunik Noah Gottschalk. «Humanitaarabikogukond näeb seda üheaegsete peaasjalikult inimeste põhjustatud kriiside mõttes kui üht kõige hullemat hetke, millega me peame toime tulema.»

Juunis teatas ÜRO pagulaste ülemvolinik António Guterres, et esimest korda pärast Teist maailmasõda ületab pagulaste, varjupaigataotlejate ja sisepagulaste arv üle maailma 50 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles