Reuters: Islamiriik teatas jaapanlase vangistamisest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi toetajad.
Islamiriigi toetajad. Foto: SCANPIX

Uudisteagentuuri Reuters andmetel teatas äärmusislamistlik rühmitus Islamiriik (IS), et vangistas Süürias Jaapani kodakondsusega isiku.

Jaapani uudisteagentuuri Kyodo teatel pani Islamiriik internetti sellekohase sõnumi.

Jaapani välisministeerium teatas, et uurib Jaapani kodaniku võimalikku röövimist ja vangistamist. Ministeerium ei ole jaapanlase vangistamist lõplikult kinnitanud.

Youtube´is avaldatud videol on näha gruppi isikuid rääkimas maas lamava T-särki kandva mehega.

Reutersi teatel ütleb maaslamaja oma nime ning lisab, et on Süürias tegutsev ajakirjanik ja arst.  

Jaapani meedia pani tähele, et mees ütles oma nimeks Haruna Yukawa. Sama nime kannab aga üks Tokyos tegutseva turvateenuste ja palgasõdurite vahendamise firma PMC (Private Military Company) Co Ltd. juht. Ajakirjanike sõnul selle turvafirma kontoris keegi telefonile ei vastanud.

Veel on videol kuulda, kuidas mehe käest briti inglise keeles küsitakse, miks tal relv on. Vastus kaob sahinatesse.

Youtube´i pandud video autentsust ei ole kinnitatud.

PMC (Private Military Company) Co Ltd. juht pani 11. juuli Facebooki postituse, milles ta selgitab, et katsetab Süürias Aleppos relvi. Samuti on ta Facebooki leheküljel pilte, milles ta väidetavalt on Iraagi piiri ääres. Ta on seal soomusmasinas ning kurdab kuumuse üle.

Jaapani meedia andmetel asutati nimetatud firma selle aasta jaanuaris. Firmale nõuandjaks olnud Noubo Kimoto sõnul lendas Yukawa selle aasta kevadel Süüriasse. Tegemist on isikuga, kes kuulub ka Jaapani paremäärmuslikku rühmitusse Gambare Nippon (Seisa kindlalt, Jaapan).

Kimoto lisas, et ta kaotas Yukawaga kontakti juulis. Jaapani uudisteagentuur Kyodo teatas siis, et julgeolekufirma juht liigub koos islamivõitlejatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles