Bulgaaria seiskas taas South Streami ehitustööd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
South Streami gaasitorustiku ehitusprotsessi sümboolne start oktoobris 2013 Rasovo küla lähistel Bulgaarias.
South Streami gaasitorustiku ehitusprotsessi sümboolne start oktoobris 2013 Rasovo küla lähistel Bulgaarias. Foto: SCANPIX

Bulgaaria majandus- ja energeetikaministeerium seiskas  gaasitorustiku South Stream projektiga seotud tööd seniks, kuni neid pole viidud kooskõlla Euroopa Liidu seadustega.  

Majandus- ja energeetikaminister Vasil Štonov edastas vastavasisulise kirja riigifirmale Bulgarian Energy Holding EAD, vahendas Deutsche Welle.

Lisaks nõudmisele seisata kõik gaasitorustikuga seotud tööd peab holdingfirma tegema koostööd Euroopa Komisjoniga, et viia projekt kooskõlla Euroopa seadustega.

Euroopa ametnike põhipretensioon South Streami projektile seisneb selles, et vastavalt seadustele pole energiatarnijal, milleks antud juhul on Vene gaasimonopol Gazprom, õigust kontrollida juurdepääsu gaasitorustikule.

Euroopa monopolivastaste seaduste järgi ei tohi nimelt üks ja sama firma olla nii torustiku omanik kui ka selle operaatorfirma.

See on tänavu juba teine kord, kui Bulgaaria seiskab South Streamiga seotud tööd. Juuni alguses teatas Bulgaaria peaminister Plamen Orešarski, et peatab South Streami gaasitoru ehitustööd pärast seda, kui Euroopa Liit ja USA olid teravalt kritiseerinud Sofia otsust selle ehitamisega jätkata.

Ukrainat vältiv South Sream, mille ehitust alustati 2012. aasta lõpus, kulgeb Musta mere põhjas ja hargneb Bulgaarias kaheks. Üks haru suundub Kreeka kaudu Itaaliasse ning teine Serbia ja Ungari kaudu Austriasse.

South Stream on Vene gaasimonopoli Gazprom ja Itaalia suurfirma ENI koostööprojekt, mille ehitustöid alustati Lõuna-Venemaal Anapas mullu detsembris. Lõuna-Euroopa riike gaasiga varustav torustik peaks valmima 2018. aastaks ning tarnima Lõuna-Euroopa riikidesse 63 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles