Leht: 9/11 kasvatas USA luurebürokraatia hoomamatult suureks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevad kaksiktornid.
Põlevad kaksiktornid. Foto: SCANPIX

11. septembri rünnakud paisutasid Ameerika Ühendriikide bürokraatiaaparaati määral, mille suurus on hoomamatu isegi selle loojatele, vahendab uudistevõrk AFP ajalehte Washington Post.


Leht märgib, et üheksa aastat pärast tragöödiat on bürokraatia kasvanud nii kohmakaks ja salapäraseks, et keegi ei tea, palju see maksab, paljudele inimestele tööd annab, palju on programme selle sees ja kui paljud ametid dubleerivad üksteise tööd.

Pärast rünnakuid alustas USA sõjalist operatsiooni Afganistanis ja võttis kasutusele uusi terrorismivastaseid meetmeid. Washington Posti kohaselt on need tegevused andnud ka negatiivseid tagajärgi.

Praeguse seisuga tegutseb USAs terrorismivastase võitluse, sisejulgeoleku ja luure valdkonnas 1271 valitsusasutust ja 1931 eraettevõtet, kellel on umbes 10 000 kontorit üle Ühendriikide. Nende palgal on hinnanguliselt 854 000 inimest ning alates 2001. aasta septembrist on Washingtonis ja selle lähiümbruses pandud nurgakivi 33 luureorganisatsioonile mõeldud hoonetekompleksile.

USA erinevad spiooniagentuurid toodavad aastas ühtekokku umbes 50 000 luureraportit, mida Washington Posti teatel on nii palju, et neist paljudele ei pöörata üldse tähelepanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles