Paet: läbirääkimisi Venemaaga peaks pidama EL, mitte iga liikmesriik eraldi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti välisminister Urmas Paet (vasakult) peab nõu Rootsi välisministri Carl Bildti, Poola välisministri Radoslaw Sikorski ja Hollandi välisministri Frans Timmermansiga.
Eesti välisminister Urmas Paet (vasakult) peab nõu Rootsi välisministri Carl Bildti, Poola välisministri Radoslaw Sikorski ja Hollandi välisministri Frans Timmermansiga. Foto: SCANPIX

Eesti välisminister Urmas Paet ei rõõmusta Soome riigipea Sauli Niinistö ja Vene liidri Vladimir Putini kohtumise üle, kirjutab Helsingin Sanomat.   

Paeda arvates võivad kahepoolsed kohtumised Euroopa Liidu liikmesriikide ja Venemaa vahel rikkuda uniooni ühtsust ning just seda Venemaa taotlebki.

Niinistö ja Putini kohtumise tähenduse üle saab arutleda alles siis, kui selle tulemus on teada, rääkis Paet eile Helsingin Sanomatele.

Eesti esidiplomaadi sõnul on Euroopa Liidul keeruline ajada ühtset välispoliitikat, kui liikmesriigid viivad läbi kahepoolseid arutelusid Venemaaga. «Venemaa vaatevinklist on parem, kui riik vestleb eraldi iga liikmesmaaga ning Euroopa Liiduga jällegi nii vähe kui võimalik.»

Paet teadis Soome ja Vene presidendi plaanitavast kohtumisest enne, kui sellest teavitati avalikkust. Niinistö oli nimelt helistanud Eesti presidendile Toomas Hendrik Ilvesele ja sellest rääkinud.

Paet tuletas meelde, et kevadel leppisid ELi liikmed kokku, et külmutavad kõrgetasemelised kohtumised Venemaaga. Niinistö pole ainus, kes on pärast seda Putiniga kohtunud. Vene liider käis näiteks Austrias ja osales Normandia dessandi aastapäeva tähistamisel Prantsusmaal.

«Mõningate riikide juhid helistavad Putinile igal õhtul. Kahjuks pole tulemust näha. Mida siis on saavutatud?»    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles