Islandil evakueeriti Bardarbunga vulkaani lähedusest inimesed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bardarbunga vulkaani juurde viiv tee on tõkestatud keelumärkidega.
Bardarbunga vulkaani juurde viiv tee on tõkestatud keelumärkidega. Foto: SCANPIX

Islandi võimud evakueerisid eile Bardarbunga vulkaani lähedusest inimesed, kartes, et tulemägi võib peagi purskama hakata.

Pealinnast Reykjavikist enam kui 300 kilomeetri kaugusel asuvas piirkonnas püsiasustus puudub, ent vulkaani ümber olev rahvuspark on äärmiselt populaarne turistide seas. Evakueeriti ligi 300 inimest. Võimude sõnul on see pelgalt ettevaatusabinõu.

Teisipäeva südaööst saadik on geoloogid tuvastanud vulkaani ümbruses üle 300 maavärina. Kas ja millal vulkaan purskab, ei oska teadlased täpselt öelda, ent seismiline aktiivsus võib viidata peatsele purskele.

Bardarbunga vulkaanisüsteem asub Islandi loodeosas Vatnajökulli liustiku all. Spetsialistide sõnul võib jääkatte all paikneva vulkaani purse tuua kaasa üleujutuse liustikust põhja jääval alal.

Eile öeldi, et vulkaan on stabiilne, ent juhul kui see peaks purskama, võivad tuhapilved häirida lennuliiklust Atlandi kohal. 

Esmaspäeval teatas Islandi meteoroloogiateenistus, et tõstis võimaliku ohu taseme kollaselt oranžile. Oranž on viieastmelise skaala neljas tase, mis tähendab, et vulkaan ilmutab kasvava rahutuse märke ja suurenenud on purskeoht.

2010. aastal pursanud Islandi vulkaan Eyjafjallajokull paiskas õhku hiiglasliku tuhapilve, mis takistas oluliselt lennuliiklust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles