Hamas tunnistas kolme Iisraeli teismelise röövimist ja tapmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm Iisraeli teismelist, kelle surnukehad juunis leiti.
Kolm Iisraeli teismelist, kelle surnukehad juunis leiti. Foto: SCANPIX

Gaza sektoris võimul oleva äärmusrühmituse Hamas üks liidritest tunnistas kolmapäeval esmakordselt kolme Iisraeli teismelise röövimist ja tapmist juunis Läänekaldal.

Saleh Arouri ütles Türgis, et rühmituse sõjaline tiib Ezzedine al-Qassami Brigaadid korraldas «kangelasliku operatsiooni» laiema eesmärgiga valla päästa uus palestiinlaste ülestõus.

«See oli operatsioon teie vendadelt al-Qassami Brigaadidest,» ütles Arouri, lisades, et Hamas lootis vahetada noorukid Iisraeli vanglates karistust kandvate palestiinlaste vastu.

Hamas on korduvalt ülistanud röövimisi, kuid Arouri, kes on paguluses elav Läänekalda liider, on esimene kõrge isik, kes võttis ka toimunu eest vastutuse.

Iisrael on süüdistanud Hamasi röövimiste korraldamises ning on tuvastanud peamiste kahtlusalustena ka kaks islamisti. Mõlemad on vabaduses.

12. juunil aset leidnud röövimine ning noorukite surnukehade leidmine kaks nädalat hiljem viis Iisraeli karmide operatsioonideni Hamasi liikmete vastu kogu Läänekaldal. Rühmitus reageeris sellele ägeda raketitulega Gaza sektorist, mille lämmatamiseks juudiriik 8. juulil sõjalist operatsiooni alustas.

Palestiina ja ÜRO ametnike andmetel on sestpeale saanud surma üle 2000 palestiinlase, enamik neist tsiviilisikud. Hukkunud on ka 67 iisraellast, kellest vaid kolm olid tsivilistid.

Egiptuse jõupingutused püsivat relvarahu vahendada ebaõnnestusid sel nädalal ning Iisraeli ja islamistide vastastikused rünnakud algasid uuesti.

Arouri ütles konverentsil, et Hamasil «ei olnud seekord kavatsust vallandada suuremat võitlust». Tema sõnul arvas ka Hamas, et Iisrael ei taha sõda.

«Kuid Allah valis ja tahtis, et puhkeb suur lahing,» sõnas ta.

Arouri on üks Hamasi tähtsamaid juhte. Ta asutas kaks aastakümmet tagasi Läänekaldal rühmituse sõjalise tiiva ning nüüd juhib Hamasi operatsioone Türgis paguluses elades.

Iisrael teatas varem sel nädalal, et Arouri juhtis väidetavat vandenõud korraldada Läänekaldal ülestõus Palestiina Omavalitsuse presidendi Mahmoud Abbasi kukutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles