Usbekistani diktaatori tütar saatis taas läände abipalve

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gulnara Karimova (vasakul) 2012. aastal Pekingis oma rõivakollektsiooni esitlemas.
Gulnara Karimova (vasakul) 2012. aastal Pekingis oma rõivakollektsiooni esitlemas. Foto: SCANPIX

BBCni on taas jõudnud abipalve Usbekistani diktaatori tütrelt Gulnara Karimovalt, kes teatas väidetavalt juba märtsis kirja teel, et teda hoitakse ta omas kodus vangis. 

Sel korral jõudis teade läände USB-pulgale salvestatud häälsõnumina. Gulnara teatab seal, et nii tema, kui tema teismeline tütar on kodus vangis, neid ei lasta välja, neil ei lubata suhelda välismaailmaga ning nad vajavad arstiabi. 

Gulnara 16-aastasel tütrel Imanil on lapsest saadik olnud probleme südamega.

Kogu USB-pulgale salvestatud tekst on inglise keeles.

Märtsis jõudis BBC reporteri Natalia Antelejeva kätte käsikirjaline kiri, mis peagi autentseks tunnistati. Selles andis Gulnara teada, et teda hoitakse vangis ning kirjeldas õõvastavat inimõiguste olukorda riigis.

Juba veebruaris vaikis naise seni päris aktiivne konto mikroblogimisvõrgustikus Twitter. Ehkki tema postitused olid sageli krüptilised, olid need siiski ühed vähesed otse Usbekistanist läänemaailma jõudnud teated.

Suur osa Karimova varast on rahapesujuurdluste tõttu arestitud ning Usbekistanis ei näe enam ühtegi märki sellest, et ta kunagi olulisel positsioonil on olnud. Lisaks kõigele muule ärinaise ja moedisainerina tegutsenud naine oli tuntud ka kui diktatuuririigi ainus tõeline popstaar, ent nüüd ei saa kuskilt isegi enam tema plaate osta. 

Ehkki Gulnara on olnud küll Usbekistani läänemeelne nägu, on see väljendunud eelkõige armastuses lääneliku glamuurse elustiili vastu. Inimõiguste rikkumisest on ta aga kindlasti olnud teadlik ka varem, kui ta oli veel poliitiline soosik ning on tõenäoline, et ta on nendega ka isiklikult seotud.

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch teatas, et järgmisel kuul avaldatakse põhjalik ülevaade Usbekistanis õigusvastaselt kinni peetavatest isikutest ja riigis toime pandud inimõigusrikkumistest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles