USA sõdurite maalid pandi näitusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Floyd Davis
Floyd Davis Foto: SCANPIX

Esimest korda Ameerika Ühendriikide ajaloos avati näitus, kus eksponeeritakse sadu seni avaldamata USA sõdurite maalitud kunstiteoseid.

USA sõjaväelaste maalitud rohkem kui 300 maali kujutavad erinevaid katkendeid sõjast ning need valiti välja 15 000 kunstiteosest, mis on USA armees alates 1840ndatest maalitud, vahendab Telegraph.

Näitusel kajastatakse konflikte alates Esimesest maailmasõjast kuni praeguse Afganistani sõjani. Näituse pealkiri on «Ameerika sõdurite kunst» ning see avatakse Philadelphias asuvas Rahvusliku konstitutsiooni keskuses alates septembrist.

Keskuse töötajate sõnul kujutab see näitus seda sõja poolt, mida ükski foto ei suuda edasi anda. «On oluline mõista, et sõdurid võitlevad meie demokraatia eest,» ütles keskuse tegevdirektor David Eisner.

«Sõda on täiesti emotsionaalne kogemus, mille maalimine toob välja paremini kui ükski teine vahend,» ütles kolonel Peter Crean.

Seersant Martin Cervantez, kes maalis Afganistanis 2008. aastal 90 päeva jooksul neli õlimaali, on näituse üle väga õnnelik.

«Rahvas peab seda nägema, kuna maalitud on sõduri vaatenurgast. Kui sõdur viib oma pere muuseumi, siis ma tahan, et ta saaks oma lähedastele öelda, et just selline see sõda oligi,» ütles Cervantez.

Näitus on avatud 24. septembrist 10. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles