Türgi pani 15-aastase kurdi tüdruku ligi kaheksaks aastaks vangi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdid meeleavaldusel.
Kurdid meeleavaldusel. Foto: SCANPIX

Türgi võimud saatsid 15-aastase kurdi tüdruku meeleavaldusel osalemise eest seitsmeks aastaks ja üheksaks kuuks vangi, kirjutab ajaleht Los Angeles Times.


Mullu 9. oktoobril lahkus Kagu-Türgis Batmanis elav 15-aastane Berivan Sayaca kodust selleks, et minna külla oma tädile. Koju ta enam ei naasnud.

Ajakirjanduse andmeil astus Sayaca läbi ka Kurdistani Tööpartei (PKK) organiseeritud meeleavalduselt ja loopis seal politseinike pihta kive. Tüdruku advokaatide väitel ta demonstratsioonil ei osalenud, läks lihtsalt läbi rahvamassi, ning ürituse korraldajaks polnudki PKK, vaid hoopiski hiljuti keelustatud kurdide erakond Rahu ja Demokraatia (BDP)

Sayaca kirjutas oma kongist kohalikule inimõiguste organisatsioonile Human Rights Assn. kirja, milles palus neilt juriidilist abi. «Ma olen uppumas ja vangistatud, kuigi ma ei ole sooritanud mingit suurt kuritegu,» ütles kiri. «See on rohkem, kui ma välja kannatada suudan, ma tunnen väga suurt piina. Ma ei ole siin olemist välja teeninud.»

«Te ei kujuta ette, kui kohutav koht see vangla on. Sõnadest selle kirjeldamiseks ei piisa,» jätkub puid, südameid ja roose kujutavate joonistustega kaunistatud kiri. «Ma kardan, et veedan siin oma ülejäänud lapsepõlve. Ma tahan olla koos oma perega, oma majas, käia koolis, mängida sõpradega. Ma tahan olla vaba, mitte vanglas.»

Karistuseks panid võimud tüdruku üksikkongi.

Sayaca pere kardab, et tüdruku vaimne tervis on kinnipidamisasutuses kannatada saanud. Tema ema reisib iga nädal vangla juurde, et kasutada ära lubatud 30 minutit lapsega kohtumiseks. Sayaca ei tohiks praeguste plaanide kohaselt vanglast välja pääseda enne 23. eluaastat.

Tihedalt asustatud ja vaeses Kagu-Türgis on kurdide meeleavaldused tavapärane nähtus. On olnud ka juhtumeid, kus neil osalevad noorukid loobivad politseinike pihta kive ja Molotovi kokteile ning korrakaitsjad vastavad sellele pisargaasi ja veekahuritega.

Inimõiguste organisatsiooni Amnesty International teatel lubab Türgis 2006. aastal vastu võetud seadus ka alaealisi terrorismis süüdi mõista ja kuni 50 aastaks vangi panna. Alates selle seaduse jõustumisest on terroristidena süüdi mõistetud rohkem kui 700 alaealist.

Et Türgi võimud väidavad, et kõiki kurdide meeleavaldusi koordineerib PKK, mistap nad liigitavad kõik selle rahvuse protestiavaldused PKK omadeks. Amnesty, Human Rights Watchi ja BBC kohaselt loevad Türgi võimud kõik, kes neil meeleavaldustel osalevad, PKK liikmeteks ja käsitlevad neid seetõttu kui terroriste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles