Soome tahab arendada teaduskeelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Põhjanaabrid plaanivad luua kõikehõlmava soomekeelsete teaduslike terminite kogu. Selle eesmärgiks on säilitada soome keel elava ja tänapäevasena, vahendab YLE.

Teadusseltside nõukogu hakkab järgmisel aastal selgitama, kuidas soomekeelseid termineid on eri teadusvaldkondades arendatud. Seejärel alustatakse süstemaatilise tööga terminoloogia edasiseks parandamiseks. Teaduskeelt tahetakse ühtlustada ja tänapäevastada.

Keeleprojekti ette valmistanud soome keele professori Lea Laitineni arvates on tähtis, et keel püsiks igas valdkonnas kasutusel. «Me ei soovi, et läheks nii, et me ei suuda enam teha soomekeelset uurimistööd ja sellest soome keeles rääkida,» selgitas Laitinen plaani tähtsust.

Soome ülikoolide keelepoliitika on viimasel ajal tekitanud palju vastukaja. Helsingi ülikooli maa- ja metsamajandusteaduskonna üle kaevati koguni õiguskantlserile, kuna seal pidid ka soomlastest üliõpilased õppetöös kasutama inglise keelt, kui grupis oli üksainuski välismaalane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles