Paet kohtumisel Šveitsi presidendiga: rahvusvaheline kogukond peab rohkem pingutama, et Ukrainas rahu taastada

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisministrid Didier Burkhalter ja Urmas Paet.
Välisministrid Didier Burkhalter ja Urmas Paet. Foto: Välisministeerium

Tänasel kohtumisel Tallinnas Šveitsi presidendi ja välisministri Didier Burkhalteriga olukorrast Ukrainas rääkides ütles välisminister Urmas Paet, et Venemaa peab lõpetama igasuguse vaenutegevuse Ukraina suhtes.

«Vägivald Ida-Ukrainas mõjutab miljoneid inimesi ning üle 400 000 inimese on põgenikuna kodust lahkunud. Jätkuvalt peab rahvusvaheline kogukond tegema kõik, et mõjutada Venemaad Ukraina ellu sekkumist lõpetama,» märkis Eesti välisminister pressiesindaja teatel.

Jätkuva vaenutegevusega kaasnevad Paeti sõnul kannatused ennekõike kohalikele elanikele. «Nii on tulistatud isegi põgenikke, röövitud ja alandatud kohalikke inimesi ning mõnitatud Ukraina sõduritest vange, nagu eile kogu maailma silme ees Donetskis tehti. Rääkimata Malaisia reisilennuki katastroofiohvrite säilmete ja isiklike asjadega vääritult ümberkäimisest,» lisas ta. «See peab lõppema.»

Paeti sõnul on ülimalt tähtis, et Ukraina saavutaks täieliku kontrolli oma territooriumi üle – sealhulgas kõigi piiripunktide ja piiri kui terviku üle.

Eesti peab välisminister Paeti kinnitusel väga oluliseks Šveitsi eesistumisel Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni OSCE tegutsemist Ukraina olukorrale lahenduse leidmisel.

«Toetame OSCE ja organisatsiooni eesistuja tegevust ning järjest suurenevat rolli Ukraina kriisi  lahendamisel,» lausus Eesti välisminister. «Tähtis on OSCE Ukraina erimissiooni mandaadi täitmine. Eesti on erimissiooni panustanud nii vaatlejatega kui ka rahalise toetusega,» lisas Paet ja tänas Šveitsi abi eest eestlasest OSCE vaatleja vabastamisel juuni lõpus.

Rääkides kahepoolsetest suhetest väljendas Paet heameelt, et Eesti ja Šveitsi viisaesindusleping toimib hästi. «Lisaks Palestiina aladele esindab Šveits nüüd meid ka Kõrgõzstanis,» ütles ta.

Välisministrid allkirjastasid Tallinnas ka topeltmaksustamise vältimise lepingu täiendamise protokolli.

Paet ja Burkhalter kõnelesid samuti Euroopa Liidu suhetest Šveitsiga. «Hindame kõrgelt Šveitsi panust EL liikmesriikide ühtekuuluvuse toetuseks ning Eesti-Šveitsi kahepoolse koostööprogrammi raames tehtavat koostööd ja peame oluliseks selle jätkumist,» ütles Paet. Ta toonitas ka, et isikute vaba liikumine on ELi-Šveitsi vaheliste lepingute kindel aluspõhimõte, mida tuleb täies mahus rakendada.

Burkhalter esineb täna Tallinnas ka ettekandega Eesti välisesinduste juhtidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles