Der Spiegel: NATO kaalub raketikilbi rakendamist ka Venemaa ohu vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola sõduri selja taga on USA, Poola ja NATO lipud.
Poola sõduri selja taga on USA, Poola ja NATO lipud. Foto: SCANPIX

NATOs on arutusel planeeritava Lähis-Idast lähtuvate rünnakute vastu mõeldud raketikaitsekilbi rakendamine ka Venemaalt lähtuva ohu tõrjumiseks, kirjutab Saksa ajakirja Der Spiegel võrguväljaanne.

Nõudmised, mida toetavad ka Ameerika Ühendriigid, lähtuvad ajakirja andmeil Balti riikidest ja Poolast. Ajakirja väitel soovisid Balti riigid ja Poola tuleval nädalal toimuva NATO tippkohtumise eel vastavasisulise avalduse koostamist, kuna tunnevad end Venemaa sekkumise tõttu Ukrainas ohustatuna.

Enamik NATO liikmesriikidest, eelkõige Saksamaa, väljendasid avalduse suhtes vastuseisu, sest Venemaad ei tohiks ilma vajaduseta provotseerida, eriti kuna NATO on aastaid kinnitanud, et raketikilp ei ole suunatud Venemaa vastu. Teema edasine arutelu lükati tippkohtumise järgsele ajale.

Samal ajal jõuti kokkuleppele punktis, mille kohaselt julgestusmeetmed Balti riikides ja Poolas, sealhulgas nelja kompanii suuruse sõjaväeüksuse paigutamine ja vaatluslennud NATO idapiiril ei lõpe automaatselt.

Üksnes Saksamaa valitsus nõudis, et julgestusmeetmed peavad saama aasta möödudes jätkumiseks NATO liikmesriikidelt uue nõusoleku.

Viimasel külaskäigul Lätti lubas Saksamaa liidukantsler Angela Merkel seoses Venemaa poolt ähvardava ohuga NATO kaudu toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles