ÜRO: Kõrgõzstani võimud piinavad usbekke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgõzstani sõjaväelased juuni lõpus Oši linnas.
Kõrgõzstani sõjaväelased juuni lõpus Oši linnas. Foto: SCANPIX

ÜRO teatel on nendeni jõudnud teateid piinamistest ja teistest jõledustest, mida Kõrgõzstani julgeolekujõud oma riigis usbekkide vastu toime on pannud.

Sadu usbekke hoitakse vangis pelgalt oma rahvuse pärast, samuti on teateid sunniviisilistest ülestunnistustest, peksmistest, perede hirmutamisest politsei poolt ja väljapressimisest, teatas eile ÜRO inimõiguste volinik Navi Pillay.

Möödunud kuul tapsid kirgiisid Kõrgõzstani lõunaosas sadu usbekke, misjärel põgenesid nad sadades tuhandetes oma kodudest. Ametlikel andmetel tapeti Ošis ja Džalalabatis juunis umbes 900 inimest. Vägivald on nüüdseks maha rahunenud, kuid õhkkond on endiselt pingeline, vahendas AP.

Pillay sõnul vaatavad kohalikud ametivõimud jõhkrutsemistest rutiinselt mööda, näiteks keelduvad arstid usbekke ravimast.

Kõrgõzstani valitsus teatas vastuseks, et politsei ja sõjaväe poolt toime pandud rikkumiste osas on algatatud mitu kriminaaljuurdlust. Rohkem üksikasju nad ei avaldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles