Fannie ja Freddie juhid said VIP-laene

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvaralaenufirma Fannie Mae peahoone
Kinnisvaralaenufirma Fannie Mae peahoone Foto: Reuters / Scanpix

USA kongressmani andmetel andis Countrywide Financial hüpoteeklaenude hiiglase Fannie Mae juhtidele 153 VIP-laenu.

Vabariiklase Darrell Issa avalduse järgi said 20 VIP-laenu ka Freddie Maci töötajad. Issa järeldab, et laenude tagamõte oli vastuteenete saamine.

Tõsiasi, et teatud valitsusametnikud Countrywide’ilt soodsate tingimustega hüpoteeklane said, oli teada ka varem. Külla aga osutavad kongressmani uurimistulemused sellele, et tehingutesse oli kaasatud tunduvalt rohkem Fannie ja Freddie töötajaid, kui arvati.

«Countrywide eeldas, et need sõbralikud sobingud tõstavad nende firmaväärtust,» ütles Issa pressiesindaja Frederick Hill oma kirjas riiklikule eluasemete finantseerimise agentuurile FHFA, kelle haldusalasse Fannie ja Freddie kuuluvad.

Countrywide’i tegevuse uurimine on kestnud juba üle kahe aasta, Issa avastas andmed laenude kohta kohtumaterjalidest. Leiud annavad finantsreformi debatile veelgi hoogu juurde ning USA rahandusministeerium on pöördunud kongressi poole küsimusega, kui kaugel eluasemete finantseerimise süsteemi restruktureerimisega lood on. 

Massachusettsi demokraat Barney Frank ütles, et plaanib sellega tegeleda sügisel, pärast suvepuhkust. Valge Maja peaks esitama oma plaanid eluasemelaenude süsteemi parandamiseks tuleva aasta alguses.

«Administratsioon on selge sõnaga öelnud, et see ongi see järgmine suur asi, mille nad käsile võtavad,» ütles uuringufirma Center for American Progressi finantsturgude David Min.

Kuidas täpselt Fannie ja Freddie üles putitatakse, ei ole veel selge ning vastakaid arvamusi on veel palju. Samas ei eita keegi, et nende praegune pooleldi riigistatud staatus ei kõlba kuhugi.

Kuigi sisuliselt on tegemist eraettevõtetega, andis riik nende laenudele kaudselt oma garantii – mis võib neid julgustada liigselt riskeerima.

Tänase seisuga on Fannie ja Freddie saanud maksumaksjate taskust abiraha juba 145 miljardit dollarit. See summa tõotab aga suureneda.

Fannie Mae keeldus Issa kirja kommenteerimast. Freddie Maci pressiesindaja ütles, et nende eetikakoodeks keelab töötajatel soodustingimustel laene võtta. FHFA ütles aga, et on Issa kirja kätte saanud ja «vastab talle peatselt».

Issa avalikustas möödunud nädalal tõsiasja, et 30 VIP-laenu on väljastatud ka USA senaatoritele ja senati töötajatele.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles