USA trotsib Põhja-Korea sõjakust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Robert Gates ja välisminister Hillary Clinton demilitariseeritud tsoonis.
USA kaitseminister Robert Gates ja välisminister Hillary Clinton demilitariseeritud tsoonis. Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea sõjalaeva ründamise hukka mõistnud Washington otsustas kehtestada Korea Rahvademokraatlikule Vabariigile karmimad sanktsioonid.

Sanktsioonid piiravad relvamüüki sõjakale Põhja-Koreale, Pyongyangi relvaeksporti, kuid seavad piirangud ka erinevate luksuskaupade impordile. Otsuse tegi teatavaks Lõuna-Koreasse visiidile saabunud ja kahe Korea vahelist demilitariseeritud tsooni külastanud Ühendriikide välisminister Hillary Clinton, kes pidas nõu ka Lõuna-Korea kolleegiga, vahendas BBC.

«Need meetmed pole suunatud Põhja-Korea inimeste vastu, kes on liiga kaua kannatanud oma riigi valitsuse ekslike ja kuritahtlike prioriteetide tõttu,» kinnitas Clinton, kelle sõnul on see oluline samm nii Põhja-Korea ebaseadusliku tegevuse peatamisel kui ka tuumarelvade leviku tõkestamisel.

Samas pole sanktsioonide detaile avalikustatud. AFP andmetel soovib USA piirangutega takistada tuumarelvade või sellega seotud materjalide võimalikku müüki teistesse riikdiesse. Luksuskaupadele kehtestatud sanktsioonid puudutavad aga sigarette, alkoholi, eksootilisi toiduaineid jms, mida vaeses riigis saab nautida vaid parteiladvik.

1200-tonnine korvett Cheonan uppus müstilise plahvatuse tagajärjel 26. märtsi õhtul Põhja-Korea piiri lähistel Kollasel merel ning 104 meeskonnaliikmest õnnestus päästa vaid 58. Mais avalikusatud rahvusvahelise raporti kohaselt uputas sõjalaeva Põhja-Korea torpeedo.

Pyongyang on nimetanud väidet väljamõeldiseks ning ähvardanud sõjaga, kui lõunanaabrid või ÜRO julgeolekunõukogu kommunistlikule riigile uued sanktsioonid kehtestab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles