Seened või surm: ämbritega lätlased kuule trotsimas

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seeneline metsas.
Seeneline metsas. Foto: Smirnov Vladimir/ITAR-TASS

Läti on ärevil seeneliste pärast, kes on tatikate ja puravike palavikus seadnud ohtu oma elud.

Seenehooaja käivitudes on Adaži sõjaväepolügoonil – kus kus parasjagu käivad tihedad õppused – pargitud teeveerde arvukalt autosid, kirjeldab Dienas Bizness.

Keelumärkidele vaatamata on inimesed seadnud sammud puude vahele, kus nad tulistamise tärina taustal tatikaid korjavad – mõned lausa laskeväljal.

«Nii ilusti pääsesin nende käest. Pole hullu, meil pole ju sõda, need on kõigest õppused,» ütles telekanali TV5 reporterile naine nimega Vineta. «Mulle öeldi, et teed mööda tohib. Me seal ääres korjasime. Seal kus on polügon, seal on väga palju puravikke,» lisas Natalja.

Kui üldiselt arvatakse, et sõdurid harjutavad vaid paukpadrunitega, siis selgub, et see pole tõsi. Nagu selgitasid telesaates «Kriminal+» Läti kaitsejõudude esindajad, lastakse ka lahingukuulidega.

Et keegi haavata ei saaks, tuleb instruktoritel olla väga valvsad – niipea kui nähakse lähenemas ämbriga inimest, tuleb õppustel osalejatel laskmisega pausi pidada ning seeneline eemale juhatada.

Esialgu üritavad kaitseväelased kodanikke heaga korrale kutsuda. Kui see ei aita, sekkub juba politsei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles