Sudaani valitsusväed avasid Darfuri põgenike pihta tule

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaani põgenikelaagri elanikud veevarusid täiendamas.
Sudaani põgenikelaagri elanikud veevarusid täiendamas. Foto: AP / Scanpix

Sudaani sõjaväeüksused avasid tule Kalma põgenikelaagris, mis pakub peavarju Darfuri konflikti tõttu kodudest põgenenud inimestele.


Mässuliste kinnitusel piirasid hinnanguliselt 100 veokit ümber Kalma põgenikelaagri, mis on ajutiseks koduks Darfurist põgenenud 90 000 inimesele, kelle suunas avasid sõjaväelased ka tule, vahendas BBC News.

Andmed hukkunutest on väga vastuolulised, sest mässuliste teatel hukkus tulevahetuses 27-50 inimest, kuid põgenikelaagrist tulnud teadete kohaselt oli ohvreid kaheksa.

«Tegemist on tõelise katastroofiga. Inimesi tapetakse, kuid kogu maailm vaatab seda lihtsalt pealt,» ütles mässulise Sudaani Vabastusarmee (SLA) juht Abdel Wahed Mohamed al-Nur.

SLA esindaja Ahmed Abdel Shafie teatel soovivad valitsusväed põgenikud laagrist välja ajada, kuid sealsed elanikud seisavad sellele vastu.

ÜRO ja Aafrika ühenduse rahuvalvajad on saadetud konfliktipiirkonda olukorda kontrollima, et edasist konflikti eskaleerumist vältida.

BBC korrespondendi Amber Henshaw teatel on Kalma põgenikelaager olnud juba pikka aega rahutu piirkond, kus on ka varem toimunud mässuliste ja valitsusüksuste vahelisi tulevahetusi.

2003. aastal alustasid mustanahalised mässulised võitlust valitsusmeelsete araablaste vastu.

Rahvusvaheline kriminaalkohus süüdistab Sudaani presidenti Omar Hassan al-Bashiri Darfruis toime pandud genotsiidis ja inimsusevastastes kuritegudes, kuid protsess on veel pooleli ja Beshiri vahistamiseks pole kohtuorderit siiani antud.

ÜRO kinnitusel on konfliktis hukkunud hinnanguliselt 300 000 inimest ja üle kahe miljoni on oma kodudest põgenenud. Sudaani valitsuse andmetel on ohvreid 10 000.

Juuli lõpus pikendas ÜRO Julgeolekunõukogu ÜRO ja Aafrika ühenduse Darfuri rahuvalveoperatsiooni mandaati veel ühe aasta võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles