SNBO: Vene sõdurid nimetavad end «rahuvalvajateks»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nö rahu valvamine Ida-Ukrainas Novoazovskis.
Nö rahu valvamine Ida-Ukrainas Novoazovskis. Foto: SCANPIX

Donetski oblastis Novoazovskis tegutsevad Vene sõdurid nimetavad end «rahuvalvajateks» ja jagavad kohalikele juhiseid selle kohta, kuidas need peaks end ülal pidama.   

«Vene okupandid jätkavad Novoazovski territooriumil fašistliku sõjapropaganda meetodite kasutamist, nagu näiteks levitavad kohalikele instruktsioone «Kuidas käituda Vene Föderatsiooni rahuvalvekontingendiga»,» rääkis Riikliku julgeoleku-ja kaitsenõukogu (SNBO) kõneisik Andri Lõssenko täna Kiievis toimunud pressikonverentsil.

«Juhistes selgitatakse, et kohalikud elanikud ei tohi takistada Vene vägede liikumist, kuna nende tegevus on kooskõlas 1949. aasta Genfi konventsiooniga, «nad tulid, et kaitsta teid illegaalse Ukraina armee terroristide eest», järjekindlalt tuleb järgida komandanditundi ja olla valmis vabastama elamispinda «rahuvalvejõududele».»

«Instruktsioonis soovitatakse rääkida «vabastatud territooriumidest» üksnes vene keeles, anda «rahuvalvajatele» infot Ukraina relvajõudude tugipunktidest, koostada nimekirju Ukraina sõduritest ja Maidani osalejatest ning Ukraina-meelsetest ühiskondlikest aktivistidest, et edastada seda Vene julgeolekuteenistusele (FSB). Kõige selle puhul saavad kodanikud täiendavalt kaupu ja soodustusi toiduaineid ning Vene kaitseministeerium garanteerib, et «mitte kedagi niisama maha ei lasta»,» jutustas Lõssenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles