Vene saadik: EL on Vene-vastaste sanktsioonide asjus lõhenenud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa suursaadik Euroopa Liidu juures Vladimir Tšižov.
Venemaa suursaadik Euroopa Liidu juures Vladimir Tšižov. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidus puudub Vene-vastaste sanktsioonide asjus üksmeel, ütles Vene suursaadik bloki juures Vladimir Tšižov pühapäeval.

EL-i liikmesriikide juhid andsid Euroopa Komisjonile ja bloki välisteenistusele ööl vastu pühapäeva korralduse töötada nädala jooksul välja uus Vene-vastaste sanktsioonide pakett.

«Juhis on antud, ent Euroopa Liidu ridades ei ole ühtsust. Brüsselis ringlevate publikatsioonide põhjal hinnates on vähemalt kolm riiki väljendanud mittenõustumist edasiste sanktsioonidega - Ungari, Slovakkia ja Küpros. Slovakkia peaminister ütles, et ta võib neile isegi veto panna,» ütles Vene diplomaat.

Tema sõnul nähtub Euroopa Ülemkogul osalenute kommentaaridest, et uued majandussanktsioonid puudutaksid sektoreid, millele on varem juba sanktsioonid kehtestatud - finantsinstrumendid, nafta- ja gaasi ammutamise varustus, kaheotstarbelised (tsiviil- ja sõjaline) tooted ja sõjalis-tehniline koostöö.

«Neil on kiire ning nad andsid meile seetõttu vaid nädala, sest järgmisel nädalal peetakse veel üks kõrgetasemeline kohtumine - NATO tippkohtumine,» ütles Tšižov.

Euroopa Liit on sanktsioonide inertsi haardes, lisas ta.

«Paljud Euroopa valitsusjuhid tunnistasid alles hiljuti, et sanktsioonid ei ole efektiivsed ja viivad ummikusse. Paistab, et nad ei ole suutnud millegi uuega välja tulla,» ütles Vene saadik.

«Mis veel hullem, nad on võtnud tõe pähe Ukraina presidendi kinnitusi, väiteid ja süüdistusi, mida edastavad ka NATO ametiisikud Brüsselis, Vene vägede ja relvade kohalolekust Ukrainas,» lausus Tšižov.

Euroopa Liit jõustas augusti algul pärast kuudepikkust kõhklust Venemaa-vastased majandussanktsioonid, mis on suunatud riigi panganduse, kaitsetööstuse ja energiasektori vastu.

Varem oli EL kehtestanud sanktsioonid Vene ja Krimmi venemeelsete ametiisikute ja ettevõtete vastu, kes on seotud Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse rikkumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles