Hollandi lastelaagrit vapustas vägistamisjuhtum

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriva tähendusega
Pilt on illustreeriva tähendusega Foto: SCANPIX

Hollandis Amelandi saarel korraldatud noortelaagris vägistasid vanemad teismelised 13-aastaseid rühmakaaslasi. Laagri korraldajad on vapustatud ja abitud.

Alates 1973. aastast on sakslane Dieter Neuhaus sõitnud Amelandi saarele, et korraldada tuhandetele saksa noortele laager. Ta on viinud lugematul arvul lapsi jalutuskäikudele, pidanud sadu kõnelusi vanematega ning nüüd, pärast 37. sõitu istub mees oma kodus ja ütleb: «Käputäis noori on kõik selle ära rikkunud. Minu jaoks on nüüd kogu maailm kokku varisenud,» vahendab Spiegel-Online.

Päev, mil mehe maailm kokku varises, oli 9. juuli. Päev varem oli 170 noort ja 60 kasvatajat Hollandi saarelt tagasi Saksamaale Osnabrücki sõitnud. Seejärel sai Neuhaus telefonikõne Wolfgang Wellmannilt, kes oli Osnabrücki Spordiühingu juhataja. Wellmannile oli helistanud laagris osalenud poisi ema ning väitnud, et tema poega oli laagri ajal seksuaalselt väärkoheldud.

Neuhaus helistas ja külastas samal päeval perekondi, kelle lapsed laagris olid ning kuulis kohutavat tõde. Ka teised tüdrukud ja poisid jutustasid sellest, mis maja magamissaalis täpsemalt toimunud oli.

Esimesel korrusel asunud magamissaalis ahistasid teised noored seksuaalselt vähemalt kuut kuni kaheksat 13-aastast. Hetkel peetakse viit noort peasüüdlasteks, kes on vanuses 13-16 aastat. 

Uurijate andmete kohaselt võib kahtlustatavate arv ulatuda kuni 13 nooreni. Politsei loodab augusti alguseks tunnistuste võtmise lõpetada. Seni on 39 magamissaalis olnud noorest küsitletud 25. Võimaluse korral esitatakse küsimusi ka teistele kõrvalmajades ööbinud lastele.

Neuhausi sõnul on väidetavad ahistajad pärit headest perekondadest ning mees tunneb neid juba varasemast. Sel aastal ei oleks tegelikult mitmed neist tohtinud üldse kaasa tulla, kuna programm on mõeldud kuni 14-aastastele noortele.

«Ma lubasin neid, kuna vanemad seda sügavalt palusid. Neil olevat eelmistel kordadel väga lõbus olnud ning nad soovisid veel kaasa sõita. Eelmistel aastatel pole nad kunagi midagi sellist teinud,» kommenteeris Neuhaus.

Seni vaid kiituse osaliseks saanud Neuhaus lubas kogu süü enda peale võtta. Samas lubas mees, et rohkem ta laagreid ei korralda. «See teeb haiget. See on selle töö lõpp,» ütles mees nukralt.

Laager toimus 25. juunist 8. juulini. Väidetavalt olid 14-15-aastased noored endast nooremad lapsi öösiti magamissaalis vooditest välja tirinud ning keset ruumi asetanud. Seal olid nad lapsi seksuaalselt kuritarvitanud.

Seni on teada, et ohvreid oli kuus. Vähemalt kahel juhul on vanemad lasknud oma lastele teha meditsiinilise läbivaatuse.

Ülekuulamisele lähevad ka noorterühmade kasvatajad, keda ohvrid süüdistavad tegevusetuses. Väidetavalt olid lapsed neilt abi palunud, aga kasvatajad polnud midagi ette võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles