Putin paljastas sõna «Novorossija» kasutamisega oma eesmärgi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Novorossija» lipp niinimetatud Donetski vabariigis
«Novorossija» lipp niinimetatud Donetski vabariigis Foto: SCANPIX

Maailmas meedias on saanud palju vastukaja Venemaa presidendi Vladimir Putini poolt möödunud nädalalõpul kasutatud väljend «Novorossija», mis tähendab uut Venemaad.

Putin kasutas seda väljendit, kui pöördus Ida-Ukraina separatistide poole, nimetades neid uue Venemaa armeeüksuseks, edastab International Business Times.

Mitmed väljaanded küsisid seepeale, et kas Putini sõnavalik paljastas ta tõelise eesmärgi.

Väljendit «Novorossija» on kasutatud ka varem. Selle aasta kevadel võtsid Ida-Ukraina separatistid selle kasutusele niinimetatud Donetski vabariigi kohta.

Poliitoloogide arvates saab selle sõna kasutamist Venemaa poolt tõlgendada, et Ida-Ukraina kuulub juba Venemaa koosseisu.

«Terminiga «Novorossija» rõhutatakse Ida-Ukraina seost Venemaaga ning Venemaa ja Ukraina ajaloolisi sidemeid,» selgitati.

Asjatundjate arvates võib Venemaa liita Ida-Ukraina endaga nagu tegi Krimmiga.

«Sellest võib saada selline ala nagu on Abhaasia ja Lõuna-Osseetia, mis küll on kuulutatud iseseisvateks, kuid tegelikult on Venemaa kontrolli all, kuna seal on Vene väed sees,» nentisid eksperdid.

Abhaasia ja Lõuna-Osseetia kuulutasid end iseseisvaks 1990. aastate alguses, kuid lääneriigid ei ole nende iseseisvust tunnustanud.

Venemaa peab neid piirkondi iseseisvateks riikideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles