Huvi spioon Anna Chapmani tegemiste vastu ei taha vaibuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt Anna Chapmanist Facebookis.
Pilt Anna Chapmanist Facebookis. Foto: SCANPIX

Kaks nädalat pärast seda, kui USA Moskvale kümme spiooni üle andis, pole huvi Vene luurevõrgustiku kõige fotogeenilisema liikme, punapea Anna Chapmani vastu põrmugi vähenenud, kirjutab AFP.

Chapman on pärast 9. juulil Moskvasse saabumist viibinud teadmata paigas, andes ilmselt ülemustele selgitusi oma luuretegevuse kohta. Siiski on ta leidnud aega kirjutada uusi sissekandeid Facebooki ja pidada läbirääkimisi meediaväljaannetega võimalike intervjuude kohta.

Vaatamata suhteliselt ebaolulisele rollile spiooniskandaalis on Chapman selle meediakajastust domineerinud tänu tema briti eksabikaasa paljastatud detailidele ja sulnistele fotodele, mille ta endast suhtlusportaalidesse üles riputas.

Chapman, keda Vene tabloidid nimetavad liivakellafiguuri pärast «Agent 90-60-90ks», oli enne vahistamist usin Facebooki kasutaja ning tema suutmatus piirata võõraste isikute juurdepääsu oma kontole lubas ajakirjanikke ligi kõikidele tema fotodele ja sõnumitele.

Pärast USAs vahi all olemist on ta Venemaal taas Facebooki kirjutama hakanud. Vaid mõni tund pärast 9. juulil Moskvasse naasmist tegi ta mõistatusliku sõnumi, laenates Charles Dickensi avalauset «Jutustusest kahest linnast» («It was the best of times, it was the worst of times»), viis päeva hiljem tsiteeris ta Eleanor Roosevelti.

Lehekülge on üllatuslikul kombel sellest ajast saadik regulaarselt täiendatud, kusjuures Chapman on lisanud endale kümneid uusi «sõpru», paljud neist on ajakirjanikud.

See, kas lehekülge täiendab Chapman ise, pole teada. Facebooki on ilmunud ka mitu teist tema nimega saiti, nendest üks märgib naise tööandjana KGBd.

Chapman pole seni andnud ühtki intervjuud ja Facebookis lükkas ta vihaselt ümber tabloidi New York Post esmaspäevase väite, nagu nõuaks Chapman usutluse eest 250 000 dollarit.

«See on täielik vale,» seisis tema Facebooki lehel.

Samas kirjutas Komsomolskaja Pravda eile, et neil on helisalvestus sellest, kuidas Chapman uurib ajalehelt, kui palju nad on nõus maksma tema intervjuu eest. Samuti olla Chapman väitnud, et vähem kui 250 000 dollariga ta ei lepi.

Juhul kui Chapman ka nõustub kellelegi raha eest intervjuud andma, peab ta USA valitsusega sõlmitud leppe kohaselt kogu teenitud summa Ühendriikidele loovutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles