Läänele üle antud Vene relvaekspert igatseb kodumaale naasta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Sutjagin 2004. aastal.
Igor Sutjagin 2004. aastal. Foto: SCANPIX

Relvastusekspert Igor Sutjagin, kes selle kuu alguses USA ja Venemaa vahelise spioonivahetuse raames Vene vanglast vabastati ja riigist välja saadeti, teatas täna, et tunneb oma perest puudust ja tahab Suurbritanniast Venemaale naasta.

«Tere, inimesed,» ütles Sutjagin oma esimeses avalikus sõnavõtus pärast kahe nädala tagust spioonivahetust. «Olen jalgu alla saamas, jõudu kogumas, tahan väga oma naist, tütreid, vanemaid ja venda (ja kõiki teid ka!) näha.»

Sutjagin ei avalikustanud, kus ta täpselt viibib, mainides vaid, et unistab naasmisest Moskva lähedal asuvasse kodulinna.

«Kunagi ma jõuan tagasi Obninski ja teen korda meie väikse maja praeguseks täiesti logiseva veranda,» ütles ta kirjalikus avalduses, mille edastas AFP-le tema vend Dmitri. «Kas pisut varem või hiljem – ma ei tea veel, aga see juhtub kindlasti.»

USA heaks luuramise eest vangi mõistetud Sutjagin oli üks neljast venelasest, kelle Moskva kahe nädala eest Viinis kümne agendi vastu vahetas.

Sutjagin ilmus seejärel välja ühes Londoni lähedal asuvas hotellis – esmalt ilma rahata ja Briti viisata ning endiselt oma vanglariideid kandes.

Dmitri Sutjagini sõnul tahab Igor päriseks Venemaale naasta.

«Igor ei kavatsenud kunagi Venemaalt lahkuda. Väljasaatmine Suurbritanniasse oli talle täiesti ootamatu,» ütles ta AFP-le. «Nii et Igori soov naasta emamaale mitte külalisena, vaid päriseks, on minu jaoks üpris loomulik. Loodan, et miski ei takista nende plaanide realiseerumist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles