Bernanke: USA keskpank on tagasilöögiks valmis

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA keskpanga president Ben Bernanke
USA keskpanga president Ben Bernanke Foto: Reuters / Scanpix

USA keskpanga president Ben Bernanke nimetas majanduse väljavaateid eilsel aruandel Kongressile «ebatavaliselt ebakindlaks» ning lubas olukorra halvenemise korral taastumise kaitseks uusi samme astuda.

Senati panganduskomitee ees aru andes kinnitas Bernanke rekordiliselt madalate intressimäärade vajalikkust, vahendab uudisteagentuur AP. Ühtlasi ei pidanud Bernanke tõenäoliseks W-kujulist majandustõusu ehk teistkordse languse saabumist, tunnistades siiski, et majandus on habras.

Võimalike täiendavate meetmetena tõi Bernanke välja keskpangas raha hoidmise eest pankadele makstava määra alandamise, tagatiste tugevdamise madalate intressimäärade hoidmiseks ja mõnede kriisiaja programmide taaselustamise.

Bernanke sõnul mängib keskpanga mõnevõrra nõrgemates ennustustes oma rolli ka Euroopa võlakriis. Kuigi finantsturud on kriisipõhjaga võrreldes märkimisväärselt arenenud, on tinginused edasiseks majanduskasvuks viimastel kuudel halvenenud.

Selle tulemusena kujuneb Bernanke väitel praegu 9,5-protsendise töötuse määra alanemine aeglasemaks, kui varem arvati. Keskpanga prognoosi kohaselt püsib tööpuudus USA-s üheksa protsendi ümber aasta lõpuni.

Kinnisvaraturg jääb Bernanke hinnangul endiselt nõrgaks, sest vabade või tagatisena ära võetud hoonete üleküllus pärsib hinnatõusu ja uute elamute ehitust.

Bernanke tervitas ka Kongressi uuendatud finantseeskirju, mille president Barack Obama eile seadusena allkirjastas. «Uus seadus asetab meie finantssüsteemi kindlale alusele ja minimeerib riski viimase kolme aasta laastavate sündmuste kordumiseks, » kinnitas Bernanke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles