Putini abi: presidendi väide Kiievi vallutamise kohta on kontekstist välja rebitud

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putini pildiga lõikelauad ühe Peterburi tänavakaubitseja letis.
Putini pildiga lõikelauad ühe Peterburi tänavakaubitseja letis. Foto: SCANPIX

Kreml väitis, et Vene presidendi Vladimir Putini sõnad, nagu võiks Venemaa vallutada Kiievi kahe nädalaga, olid kontekstist välja rebitud ning tähendasid tegelikult hoopis midagi muud.

Eile levis meedias teade vestlusest Putini ja Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barroso vahel, kus Putin sõnas, et kui vaja, võivad Vene väed Kiievi kõigest kahe nädalaga vallutada.

«See oli kontekstist välja rebitud ning sellel oli hoops teine tähendus,» kinnitas Vene presidendi välispoliitika nõunik Juri Ušakov. Konteksti ning seda, kuidas öeldut mõistma peaks, Ušakov aga ei täpsustanud, edastas Newsru.com.

Ušakovi sõnul väljus Barroso Putinit tsiteerides üldse diplomaatiliste tavade piiridest ning on äärmiselt ebakorrektne.

Esimesena kirjutas Putini teatest Itaalia ajaleht La Repubblica, mis leidis, et arvatavasti tahtis Putin sellise sõnakasutusega teatada, et Venemaad ei tasu uute sanktsioonidega ärritada.

Ajalehe teatel rääkis Barroso 30. augustil Euroopa nõukogu kohtumisel, et vestles Putiniga. «Kui küsisin talt Ukraina piiri ületanud Vene vägede kohta, hakkas Venemaa liider ähvardama.» Barroso sõnul ütles Putin, et kui ta tahab, võib ta Kiievi vallutada kahe nädalaga.

Eile kinnitas seda informatsiooni ka Saksa ajakiri Spiegel, viidates allikana lääne diplomaadile, kes kohtumisel viibis ja Barroso sõnavõttu kuulis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles