Stubb kaitses Soome osalemist Venemaa-vastastes sanktsioonides

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Alexander Stubb.
Soome peaminister Alexander Stubb. Foto: SCANPIX

Soome peaminister Alexander Stubb kaitses täna parlamendi sügisistungjärgu avamisel Venemaale seoses Ukraina kriisiga kehtestatud sanktsioone ning ütles, et majanduslik sekkumine olukorda oli vältimatu.

Stubb kaitses kõnes Soome osalemist Euroopa Liidu sanktsioonides ning märkis, et Venemaa on rikkunud Krimmi annekteerides ja Ukrainat destabiliseerides rahvusvahelise õiguse põhimõtteid. Sellises olukorras oli majanduslik sekkumine vältimatu, lisas peaminister.

«Meie põhiväärtused ei ole müügiks,» rõhutas valitsusjuht kõnes.

Stubb lisas ühtlasi, et alates Ukraina kriisi puhkemisest on Soome rõhutanud, et ainus võimalus edasi liikuda on olukorra lahendamine läbirääkimistega. Peaministri sõnul ei ole EL Venemaaga kaubandussõjas.

«Meie põhiväärtused ei ole müügiks,» rõhutas valitsusjuht kõnes.

«EL kehtestas Venemaa suhtes sanktsioonid välis- ja julgeolekupoliitilistel põhjustel. Võimalikud edasised sanktsioonid - olgu siis rangemad või kergemad - otsustatakse lähtudes üksnes sellest, kas Venemaa astub samme Ukraina kriisi leevendamiseks või ei. Venemaa peab lõpetama Ida-Ukraina destabiliseerimise ja kohalike separatistidide toetamise,» ütles Soome valitsusjuht.

Stubb meenutas saadikutele, et valitsuse augusti lõpus avaldatud prognoosi kohaselt on Vene vastumeetmete mõju olnud Soomele seni minimaalne. Peaminister rõhutas siiski sanktsioonide otsest mõju Soome piimatootjatele, kes eksportisid mullu üle 80 protsendi oma toodangust idapiiri taha. Peaministri sõnul on valitsus eraldanud Vene sanktsioonidest enim kahjustatud sektorite toetuseks 20 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles