Tagaotsitav Sudaani president arreteerimist ei karda

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaani president Omar Hassan al-Bashir (vasakul).
Sudaani president Omar Hassan al-Bashir (vasakul). Foto: SCANPIX

Hoolimata Haagis asuva Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) vahistamiskäsust külastas Sudaani president Omar Hassan al-Bashir Tšaadi.

Sõjaroimades ja inimsusevastastes kuritegudes süüdistatav Bashir suundus visiidile naaberriiki vaatamata sellele, et Tšaad on lubanud järgida ICC põhikirja ning ettekirjutusi, vahendas Guardian.

«Me pole kohustatud Omar Hassan al-Bashiri vahistama,» kinnitas Tšaadi sise- ja julgeolekuminister Ahmat Mahamat Bachir reutersile. «Bashir on ametisolev president. Ma pole kunagi näinud, et ükski ametisolev president oleks võõrustaja riigis arreteeritud.»

ICC andis möödunud nädalal juba teise vahistamiskäsu, kuid paljud riigid pole seadusepäraseks tunnistanud ka mullu märtsis väljastatud kohtuorderit. Mitmed Aafrika riigid pole ratifitseerinud ka Rooma statuuti, millega ICC loodi ja mis kohustab riike rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud kurjategijaid välja andma.

Kuna ICC-l puuduvad oma politseijõud, siis saab ÜRO ainult soovitada teha kohtuga koostööd.

Bashir on talle esitatud süüdistusi eitanud ning öelnud, et arreteerimisorder ei tähenda tema jaoks midagi. Riigipea on korduvalt kuulutanud, et ta ei tunnusta genotsiidi, inimsusevastaste kuritegude ja sõjakuritegude üle kohut mõistvat ICCd.

Alates 2003. aastast on kodusõjas hukkunud 300 000 inimest, kodudest on lahkunud hinnanguliselt 2,7 miljonit inimest. Sudaani ametivõimude teatel on hukkunuid kõigest 10 000.

ÜRO on Darfuri kriisi klassifitseerinud üheks maailma suuremaks humanitaarkatastroofiks. Mullu pikendas ÜRO Julgeolekunõukogu ÜRO ja Aafrika ühenduse Darfuri rahuvalveoperatsiooni mandaati veel ühe aasta võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles