Austraalia: otsust Putini kutsumise kohta G20 kohtumisele veel ei ole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldaja Vladimir Putini vastu suunatud plakatitega Sydneys.
Meeleavaldaja Vladimir Putini vastu suunatud plakatitega Sydneys. Foto: SCANPIX

Otsus Vladimir Putini kutsumise kohta novembris Austraalias peetavale G20 tippkohtumisele langetatakse hiljem sel sügisel, teatas Canberra kolmapäeval.

Austraalia kaubandusminister Andrew Robb hoiatas teisipäeval, et vastuseis Putini viibimisele G20 tippkohtumisel Brisbane'is on kasvamas Venemaa tegevuse tõttu Ukrainas.

Välisminister Julie Bishop lubas selles küsimuses konsulteerida NATO liikmesriikidega Walesi tippkohtumisel. Ta lisas, et Vene presidendil on veel aega tõestada, miks teda tuleks G20 tippkohtumisele kutsuda.

«Ma ei öelnud, et lähen NATO tippkohtumisele tegema lobitööd president Putini osalemise teemal,» ütles Bishop ajakirjanikele enne Walesi suundumist. «Ma ütlesin õigupoolest, et seda küsimust arutatakse. Naiivne on arvata, et see ei tule jutuks.» 

«Enne G20 tippkohtumist on mitu rahvusvahelist kohtumist. Nende põhjal saame parema ettekujutuse rahvusvahelise kogukonna suhtumisest ja president Putini suhtumisest neisse kohtumistesse, enne kui hakkame kaaluma G20ga seonduvat,» lausus Austraalia välisametkonna juht.

Sel sügisel leiavad Pekingis aset Aasia-Vaikse ookeani Majanduskoostöö (APEC) foorum ning Birmas Ida-Aasia riikide tippkohtumine.

Bishopi sõnul on Austraalia kui G20 roteeruva eesistuja roll «pidada nõu ja jõuda üksmeelele».

«Otsuseni on veel aega. Mul pole kahtlust, et mu kolleegid tõstatavad selle küsimuse, ent see pole Austraalia otsustada,» ütles ta.

Juunis heideti Venemaa välja juhtivate tööstusriikide ühendusest G7.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles