USA õhurünnakutes hukkus 90 tsiviilisikut

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA õhurünnaku käigus haavata saanud naine.
USA õhurünnaku käigus haavata saanud naine. Foto: AFP / Scanpix

ÜRO Afganistani abimissiooni UNAMA kinnitusel hukkus reedel USA korraldatud õhurünnakutes 90 tsiviilisikut.


ÜRO eriesindaja Afganistanis Kai Eide sõnul hukkusid Afganistani lääneosas asuvas Herati provintsi Aziz Abadi külale tehtud rünnaku käigus ka 60 last ja 15 naist, vahendas AFP.

USA kinnitas õhurünnakute toimumist, kuid nende andmetel hukkus 30 isikut, kelle hulgas oli viis tsiviilisikut ja ülejäänud kuulusid mässulise Talibani võitlejate hulka.

Kohalike võimude kinnitusel kogunesid sajad külaelanikud laupäeval tänavatele ja loopisid Afganistani väeüksuseid kividega. Sõdurid olid sunnitud meeleavaldajate suunas avama tule, mille käigus sai vigastada kolm inimest.

Afganistani president Hamid Karzai kritiseeris USA tegevust, sest väidetavalt polnud USA õhurünnak Afganistani väeüksustega eelnevalt kooskõlastatud.

«Afganistani valitsuse jõupingutused tsiviilisikutest ohvrite vältimiseks pole andnud positiivseid tulemusi ja meie süütud maamehed surevad endiselt antiterroristlike operatsioonide tulemusena,» ütles Karzai, kes Allheadlinenewsi andmetel vabastas ametist ka kaks kõrget sõjaväealast.

Afganistanis on viimasel ajal kasvanud taas jõudsalt tsiviilohvrite arv ning sagenevad rünnakud näitavad osa vaatlejate hinnangul, et Taliban tugevneb taas.

ÜRO andmetel on selle aasta esimese kuue kuu jooksul Afganistanis hukkunud hinnanguliselt 700 tsiviilisikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles