Obama Kadriorus: Baltimaad, te ei seisa kunagi üksi

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Balti riigid, te ei seisa kunagi üksi,» sõnas USA president Barack Obama täna Tallinnas Kadrioru lossis pressikonverentsil pärast kohtumist Eesti, Läti ja Leedu riigipeadega. Obama rõhutas ka, et Nõukogude okupatsiooni ajal ei tunnustanud USA seda ning saatkonnad riigis olid olemas.

Obama sõnul on tema visiidi üheks põhjuseks see, et Baltimaad on NATOs USA usaldusväärsemad liitlased.

Obama sõnul on tema tänase visiidi üheks põhjuseks see, et Baltimaad on NATOs USA usaldusväärsemad liitlased.

Eesti president Toomas Hendrik Ilves rõhutas oma sõnavõtus, et USA-l on siinse piirkonna julgeoleku tagamisel oluline roll. «Kakskümmend aastat tagasi lahkusid Vene väed Balti riikidest. Kümme aastat tagasi ühinesime NATOga. Me jõudsime nende ajalooliste verstapostideni tänu Ameerika Ühendriikide toetusele ja eestvedamisele,» ütles Ilves ja lisas, Eesti julgeolekukoostöö USAga on väga tihe. «Viimastel kuudel on kasvanud Ameerika Ühendriikide õhu-, maa- ja mereväe kohalolek meie piirkonnas ning tõhustatud on plaanipäraseid õppusi,» sõnas ta. Ilvese sõnul keskendus suur osa arutelust Ukrainale, kuid ei tohiks unustada ka teisi idapartnerlusriike nagu Gruusia või Moldova. «Ka neid ei tohiks üksi jätta,» sõnas Ilves.

Leedu president Dalia Grybauskaitė rõhutas, et Obama visiit on tähtis mitte ainult Baltimaadele, vaid kogu Euroopale. «See tuleb ajal, mil Venemaa on teinud avaliku agressiooni teise iseseisva riigi vastu. Rünnatud pole mitte ainult Ukrainat, vaid rünnatud on vabadust. Ukraina ei võitle vaid oma vabaduse, vaid meie kõigi vabaduse eest,» ütles Grybauskaitė ja lisas, et just sel põhjusel on sedavõrd oluline Ukrainat praegu toetada.

Grybauskaitė ütles veel, et hindab USA ja NATO liikmete pühendumust siinsele piirkonnale ja NATO artikkel viiele.

Läti president Andris Bērziņš lubas oma kõnes, et 2020. aastaks kulutab ka Läti kaitsekulutustele kaks protsenti SKTst ja lisas, et Läti tahab oma pinnal näha NATO varustust ja kohalolu nii kaua, kui see võimalik on. Peale selle tänas Bērziņš president Obamat liidrirolli vedamise eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles