Maailma kõige otsitum terrorist: Al-Qaeda on nüüd Indias

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Qaeda juht Ayman al-Zawahiri
Al-Qaeda juht Ayman al-Zawahiri Foto: SCANPIX

Terroriorganisatsiooni Al-Qaeda juht Ayman al-Zawahiri katkestas vaikuse ning esines üle pika ajal videoläkitusega.

Al-Zawahiri sõnas, et Al-Qaeda on jõudnud suure rahvaarvuga riiki ning organisatsiooni uue haru nimi on India Al-Qaeda, edastab Reuters.

Terroristijuhi arvates aitab uus allorganisatsioon Indias islami levikule kaasa.

«See on meie sõnum teile, meie moslemist vennad Indias, Kašmiiris, Birmas ja Bangladeshis. Me ei ole teid unustanud ning vabastame teid ebaõiglusest,» lausus terrorijuht videos.

Selle aasta alguses ütles Al-Qaeda lahti sunniitlikust äärmusrühmitusest Islamiriik, mis on nüüdseks vallutanud alasid Iraagis ja Süürias.

Al-Zawahiri vaikis alates juunist, mil Islamiriik kuulutas välja kalifaadi.

Paar nädalat tagasi teatas al-Qaeda ühe haru al-Nursa juht Abu Maria al-Qhtani, et ta ei ole al-Qaeda juhiga paar kuud kontakti saanud.

Terrorismiekspertide hinnangul on nüüdne video al-Zawahiri märguanne selle kohta, et Al-Qaeda ja temaga on kõik korras. Samas aga võib see olla ka uute liikmete värbamiseks ja tähelepanu saamiseks tehtud video.

Julgeolekuanalüütikute arvates on Al-Qaeda ajast maha jäänud ning radikaalsed islamistid eelistavad nüüd «uustulnukat» Islamiriiki.

See, et Al-Qaeda ajas oma haarmed Indiasse, ei ole siiski üllatus. Juba pool aastat tagasi levisid maailma meedias spekulatsioonid, et India äärmusislamistlikud grupeeringud ootavad katuseorganisatsiiooniks al-Qaedat.

Al-Zawahirist sai Al-Qaeda juht pärast seda kui USA tabas ja tappis eelmise juhi Osama bin Ladeni.

Sellega jõudis ta ka USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) poolt maailma kõige tagaotsitavamate isikute nimekirjas etteotsa.

Tema jälgedele juhtimise ja tabamise eest on välja pandud 25 miljoni dollari suurune summa.

Al-Zawahiri on kõige tagaotsitum, kuid USA võimud peavad Islamiriigi «noort verd» siiski ohtlikumaks. Islamiriiki juhib Al-Qaeda Iraagi haru endine juht Abu Bakr al-Baghdadi.

Pakistanis ja Afganistanis tegutseva Al-Qaeda alluvuses on vaid käputäis terrorirühmitusi – Araabia poolsaare Al-Qaeda, Põhja-Aafrika Mahgrebi Al-Qaeda, Somaalia al-Shabaab ja Süüria al-Nusran.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles