Putini paradoks: rahvas austab, aga vaesub

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Venemaa majandus nõrgeneb tempokalt. Inflatsioon on kõrge, rubla nõder. Intressimäärad on teel üles-, kasutada jääv sissetulek allamäge. President Putini populaarsust pole see aga puudutanud.

Sellest ajast peale, kui Putin läänele Ukraina osas kinda viskas ning rahvale rublat nõrgestades ning sanktsioone vallandades häda kaela tõmbas, on riigipea üha suurema au sees.

Esialgu on venelased kogu hingest Putiniga ega süüdista juhti majanduslikes apsudes, kirjutab Bloomberg Businessweek – kuid lisab, et omaenda kulutusi kärbivad Vene tarbijad samal ajal drastiliselt.

Olukord seab vastamisi kaks võimsat jõudu: patriotismi ja igapäevase toimetuleku. Praegu on troonil patriotism, aga kui majanduse allakäik jätkub, võivad venelased meelt muuta.

«Venelastes on ärganud uhkus ja patriotism, nagu ka NSVLi ajal, ja seetõttu on nad nõus osa oma heaolust ohvriks tooma,» ütles Moskva Kõrgema Majanduskooli majandussotsioloogia lektor Diljara Ibraimova.  «Ma arvan, et see on ajutine, sest jätkuv hinnatõus annab hoobi nende rahakotile ja mõjutab suhtumist.»

«Poliitiline troost on majandusliku aseaine,» selgitas Vene autotootja Sollersi Moskva regiooni IT-projektide juht Sergei Tsibizov. «Sisuliselt on venelastele otsekui küpsist antud ja nad on õnnelikud. Aga pea-aegu kõik [venelased] unustavad ära, et neil on vaja ka leiba või suppi.»

«Venelased armastavad tugevaid juhte ja Putinit nähakse ilmselgelt tugeva juhtina, kes läänele vastu astub,» selgitab Citigroupi peaanalüütik Moskvas Ivan Tšakarov.

Kui Putin lääne sanktsioonidele toidurindel vastu lajatas, siis «plaksutasid mu vanemad Volgogradis käsi,» meenutab IT-juht Tsibizov.

Poodides ja kauplustes venelased end aga nii võidukalt üleval ei pea. 2007. aastal lausa 88-protsendiliste igakuiste hüpetega tõusnud autoostud kukkusid tänavu juunis ja juulis keskmiselt 20 protsenti. Sülearvutite müük on läinud aasta viimase kvartaliga kõrvutades kahanenud 33 protsendi jagu.

Pankrotti on läinud vähemalt viis turismifirmat, sest esmakordselt alates 2009. aastast on venelased välisreisidega koomale tõmmanud.

Märtsis, pärast Krimmi annekteerimist, sooritas Vene kodanike kasutada jääv sissetulekuosa suurima languse alates sellestsamast aastast 2009.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles