Rogozin tõmbas paralleele Esimese maailmasõjaga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa esindaja NATOs Dmitri Rogozin.
Venemaa esindaja NATOs Dmitri Rogozin. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa esindaja NATOs Dmitri Rogozin võrdles praegust pingelist olukorda Esimese maailmasõja eelõhtuga.


«Praegune õhkkond meenutab mulle olukorda Euroopas 1914. aastal, kui ühe terroristi tõttu maailma suurvõimud sõtta kisti,» ütles Rogozin Vene äriväljaandele RBK-Daily.

«Ma loodan, et Mihheil Saakašvili ei lähe ajalukku uue Gavrilo Principina,» lisas Rogozin, viidates sellega Serbia rahvuslasele, kes on ajalukku läinud ühe kuulsama mõrva sooritajana, kui ta tappis Austria-Ungari ertshertsog Franz Ferdinandi ja tema naise Sophie.

Ferdinandi mõrv sai Esimese maailmasõja ajendiks, mille käigus langesid mitmed endised impeeriumid ja tekkisid mitmed uued rahvusriigid.
«Praegune jõudude tasakaal maailmas näib nii habras ja nõrk, kui füüreri ambitsioonidega kolmandajärguline poliitik suudab viia selle kokkuvarisemise veerele,» ütles Rogozin.
Täna kinnitas Rogozin, et NATO operatsioon Afganistanis pole ilma Venemaa abita edukas.

«Ilma meie abita kukub kogu kampaania kokku. See oleks järjekordne Vietnam.»

Tema kinnitusel tegi Venemaa kõik endast sõltuva, et koostöö NATOga oleks viljakas, kuid alliansil ei ole moraalset õigust kritiseerida Venemaa käitumist oma kaasmaalaste kaitsmisel.

Ta hindas praeguseid Venemaa ja NATO suhteid keeruliseks ja täpsustas, et Venemaa ei kiirusta oma sõjalise esindaja saatmisega NATOsse, vahendas

Interfax

.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles