HRW: Ida-Ukraina separatistid kasutavad sunnitöölisi

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Ukraina separatistid
Ida-Ukraina separatistid Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) sõnul saatsid Ida-Ukraina separatistid korda sõjakuritegusid kui võtsid kinni tavainimesi ning sundisid neid enda heaks töötama.

Donetski elanikud rääkisid HRW töötajatele, et inimesi võeti kinni väikeste rikkumiste eest nagu näiteks avalikus kohas õlle joomine ning pandi kuni kuuks ajaks sunnitööle, mõnikord rindel asuvates kontrollpunktides, vahendas uudisteagentuur AFP.

Endised kinnipeetud rääkisid, et «karistusbrigaadide» kasutamine oli laialt levinud ning separatistid ähvardasid tappa kõik, kes koostööd ei teinud.

«Ida-Ukraina separatistid peavad lõpetama sunnitööliste kasutamise ning nende rindele saatmise,» ütles HRW Euroopa ja Kesk-Aasia osakonna juht Hugh Williamson.

Üks mees, keda HRW töötajad küsitlesid, rääkis, et tema 25-aastane sugulane võeti kinni bussipeatuses, sest tal oli käes lahtine õllepudel.

Augustis kinni võetud 20-aastane mees ütles: «Mind võeti kinni hilja õhtul, olin purjus. Nad peksid mind, viisid mu administratsioonihoonesse ja peksid veel.»

«Kontrollpunktides abis olemine oli väga hirmus, sest lähedal pommitati.»

Isikud keda kahtlustati tõsisemates kuritegudes pidid kaevama kaevikuid, koristama sõjaväebaase ja töötama kontrollpunktides.

«Sunnitöö on vaid üks paljudest kuritarvitamistest, mida separatistid kinni võetud inimestele peale suruvad,» lisas Williamson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles