Prantsuse peaminister: Rahvusrinne on võimulepääsu lävel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manuel Valls
Manuel Valls Foto: SCANPIX

Prantsusmaa paremäärmuslik erakond Rahvusrinne (FN) on võimulepääsu lävel, hoiatas peaminister Manuel Valls pühapäeval.

Vallsi hoiatus järgneb valitsevate sotsialistide ridades nädalaid kestnud peataolekule, mis tipnes reedeste küsitlustulemustega, mille kohaselt alistaks FNi juht Marine le Pen 2017. aasta presidendivalimistel ametisoleva sotsialistist riigipea François Hollande'i.

Sotsialistist peaminister, kelle reformiagenda on põhjustanud käimasoleva kriisi tekitanud lõhenemise erakonnas, hoiatas paremäärmusluse eest Bolognas peetud Euroopa sotsiaaldemokraatlike parteide arutelufoorumil Festa de l'Unita.

Vallsi sõnul peavad Euroopa vasakpoolsed oma lähenemist muutma. «Me peame tegutsema ja rääkima teisiti, et meid kuulda võetaks ja ka kuuldaks. Me teame ebaõnnestumise kohutavat hinda. Marine le Peni paremäärmuslased on Prantsusmaal võimulepääsu lävel,» hoiatas peaminister.

«Mina kui vasakpoolne ei suuda sellega eales leppida, sest sellises olukorras kannataksid esimesena kõige nõrgemad. Lisaks oleks see kohutav ning ehk isegi surmav hoop Euroopale,» lausus ta.

Kriis võimuparteis sundis Hollande'i augusti lõpul läbi viima valitsusremondi. Valls tõusis peaministriks üle-eelmise valitsusremondi käigus märtsi lõpus, vahetades välja Jean-Marc Ayrault'.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles