Obama peab kolmapäeval kõne Islamiriigi-vastasest strateegiast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama kõne.
Barack Obama kõne. Foto: Mihkel Maripuu

USA president Barack Obama teatas, et peab kolmapäeval kõne, kus esitab strateegia sunniitide äärmusrühmituse Islamiriik (IS) alistamiseks.

«Ma valmistan riiki ette ISILi (rühmituse eelmine nimi Iraagi ja Levandi Islamiriik) ohuga toimetulemiseks,» ütles Obama pühapäeval telekanali NBC saates «Meet the Press» avaldatud intervjuus.

«Kolmapäeval pean kõne ja kirjeldan meie edasist tegevuskava,» lausus president.

Obama on enda sõnul kindel, et suudab moodustada ISi vastu laiapõhjalise rahvusvahelise koalitsiooni.

«Ent sellest ei kujune teadaannet USA lahingüksuste kohta. See ei ole Iraagi sõja vaste. See meenutab terrorismivastaseid operatsioone, mida me oleme viimase viie kuni seitsme aasta jooksul järjekindlalt läbi viinud,» sõnas ta.

«Ma palun ameerika rahval mõista järgmist: esiteks on tegemist tõsise ohuga, teiseks meil on võimekus sellega toime tulla,» lausus Obama.

«Kuidas me seda teeme? Lähikuudel peatame me ISILi pealetungi hoo ja asume süstemaatiliselt vähendama nende võimekust. Me kahandame rühmituse kontrolli all olevat territooriumi. Lõpuks me alistame nad,» ütles Obama ja lisas, et hetkel ei paista Islamiriik USA maismaale ohtu kujutavat.

Islamiriik kontrollib suuri alasid Süürias ja Iraagis. USA alustas augusti esimeses pooles õhulööke rühmituse positsioonide vastu Iraagis, et abistada sellega võitlevaid Iraagi julgeolekujõude ja kurdide pešmergavägesid.

IS on viimastel nädalatel hukanud kaks Ühendriikide ajakirjanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles